Zhang nastavio svoju dominaciju

Odbranio naslov svjetskog prvaka

Zhang nastavio svoju dominaciju

M. Maksimović

Prema očekivanju, završnica Svjetskog prvenstva u Parizu protekla je u dominaciji stonotenisera i stonoteniserki Kine. Zhang Jike je obranio  naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu pobjedio zemljaka Wang Haoa s 4:2 (7, 8, -6, 12, -5, 7).

Zhang i Hao su se susreli i u finalu Olimpijskih igara u Londonu, tada je također slavio Zhang, koji se potvrdio kao vladar svjetskog stolnog tenisa. On ima dva uzastopna svjetska zlata i naslov olimpijskog pobjednika, što nijednom igraču nije uspjelo otkad je stolni tenis postao olimpijski sport 1988. godine.

Kinezi vladaju muškim stolnim tenisom, a jedini koji im je uzeo naslov bio je Austrijanac Werner Schlager, koji je 2003. godine napravio senzaciju postavši svjetskim prvakom.

U polufinalu je Zhang Jike je bio vrlo siguran, sa 4:0 je pobjedio Xu Xina, dok je u odličnom meču Wang Hao bio bolji od Ma Longa 4:2. Upravo je Ma Long zaustavio sjajnog Timo Bolla u šest setova. Drugi Evropljanin u četvrtfinalu bio je Nijemac Patrick Baum i njega je u četvrtfinalu porazio Zhang Jike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.