"Sarajevski derbi je jedinstven, mostarski je drugačiji"
Rookwood (treći s desne strane) u društvu navijača Želje

Britanac Joel Rookwood otkriva

"Sarajevski derbi je jedinstven, mostarski je drugačiji"

E. Škorić

Britanac Joel Rookwood nogometni je ekspert, a doktorirao je navijačko nasilje i autor je 45-minutnog dokumentarca Sarajevski derbi. 

Njegov dokumentarac tek je objavljen i pokazuje strast u sarajevskim derbijima Sarajevo - Željezničar. On je u aprilu prošle godine bio na derbiju i to ga je inspirisalo da napravi film. Rookwood je posjetio 151 zemlju, ali ističe da mu je sarajevska avantura bila posebna. Prvi put je BiH posjetio prije 12 godina, kada je boravio u Srebrenici. 

Kaže da je rat neobilazan dio priče na Balkanu i da je upravo kroz navijačku liniju došlo do prvih nemira. 

"Kada je Zvonimir Boban udario policajca na meču Dinamo - Zvezda, tu je sve počelo. Bio je to udarac kao čin simboličkog otpora. To je bio uvod u rat", tvrdi Rookwood.

Britanskoj javnosti potom objašnjava da su pojedini navijači kasnije uhapšeni i osuđeni za ratne zločine i sugeriše da je na čelu navijača Zvezde bio Željko Ražnatović Arkan, srbijanski kriminalac i političar, te učesnik u ratnim zločinima.

"U Mostaru, Beogradu i dijelovima Hrvatske rivalstva su zaista neprijateljska. Međutim, sarajevski derbi je jedinstven. U Sarajevu, za razliku od Beograda, nema teže povrijeđenih kada dođe do navijačkih sukoba. Relativno je malo tuča na tribinama. Ta podjela između njih više je filozofska nego li geografska", tvrdi Rookwood, uporedivši taj derbi kao onaj u Manchesteru između Uniteda i Cityja.

Također, ističe da za one koji prvi put dođu na sarajevski derbi situacija može postati ozbiljna ako nisu ranije navikli na veliku buku, ali da je to prirodno i normalno.

Film o sarajevskim derbijima prikazat će se u nekoliko gradova u Velikoj Britaniji. "Pitalo me nekoliko ljudi da li je ovo film u nogmetu ili više o ratu", zaključuje Rookwood.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije