Održano 10. polaganje za crne pojaseve

Taekwondo savez BiH

Održano 10. polaganje za crne pojaseve

M. Skaka

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo, ovog vikenda, upisao je još jedan značajan rezultat u svojoj bogatoj karijeri.

Naime, u subotu, 6. avgusta, u dvorani Novog Grada na Dobrinji, održano je deseto po redu polaganje za visoka zvanja na nivou taekwondo Saveza BiH. Na polaganju su pored kandidata taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo učestvovali i kandidati iz Bugojna, Zenice i Vogošće. Od ukupno 16 kandidata, 6 je polagalo za 1. Poom, 8 za 1. DAN i 2 kandidata za 4. DAN.

Članovi sarajevskog Novog Grada su položili za zvanja crnog pojasa, 1.Poom (crni pojas za mlađe od 15 godina) i to Samir Selimović i Belmin Žiga, a za zvanje crnog pojasa, 1.DAN položili su Alen Alić i Amir Fehratović. Takođe, taekwondo Savez BiH i klub su postali bogatiji za dva visoka zvanja 4. DAN koje su uspješno položili treneri i voditelji kluba Haris Husić i Belmir Berberović, te time podigli svoje znanje na zavidan nivo i postali dijelom grupe od 6 nosilaca tog zvanja na području cijele Bosne i Hercegovine. Završno sa ovim polaganjem, značajnim se čini da su članovi taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo do sada, u periodu od 9 godina, položili 37 zvanja 1. DAN-a, 7 zvanja 2. DAN-a, 3 zvanja 3. DAN-a i 2 zvanja 4. DAN-a, što ukupno čini brojku od 49 crnih pojaseva u kadrovskoj strukturi kluba.

Kandidati su svoje zvanje demonstrirali pred ispitivačem Anđelkom Vučenikom, majstorom taekwondoa 7. DAN koji dolazi iz Zagreba gdje je također licencirani ispitivač za crne pojaseve. Izvodeći školsku tehniku u kretanju, atraktivne udarce nogom u skoku, te izvodeći zadane forme, samoodbrane, borbu i lomljenjem dasaka, kandidati su pokazali o kakvom nivou znanja je riječ. Na svu sreću nije bilo onih koji nisu zadovoljili na ispitu, što je presedan kada se radi o polaganjima za viša zvanja.

„Ovo polaganje za crne pojaseve je u svakom slučaju još jedan pomak za taekwondo u Bosni i Hercegovini. Polako ali sigurno ovaj olimpijski sport na našim prostorima napreduje i širi se. U organizacionom smislu čini se sve da taekwondo unaprijedi i da se postignu što bolji rezultati te održi korak za Evropom i ostatkom svijeta. Inače, na polaganjima za crne pojaseve prisustvuje i do 70 kandidata, što je uostalom i bio slučaj početkom godine u redovnom roku za polaganje. Ovo je prvi put da je izveden dodatni rok u toku godine koji je uspješno i završen. Zvanja 4. DAN-a, koji smo uspješno položili, samo su još jedna stanica na putu prema uzvišenijem cilju, te dokaz da godine i obaveze nisu nikakva prepreka za napredak“. Izjavili su treneri Haris Husić i Belmir Berberović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.