Amerikanci dobili Fince za prolaz u četvrtfinale

Sve je manje slobodnih mjesta za četvrtfinale

Amerikanci dobili Fince za prolaz u četvrtfinale

Sve je manje slobodnih mjesta za četvrtfinale u Minsku. U grupi A dva mjesta su popunjena, Kanada i Švedska su unutra. U grupi B to su dominantni Rusi i od nedelje Amerikanci.

Amerikanci su super vrijednu pobjedu ostvarili protiv Finske 3:1. Ukupno gledajući cijeli turnir, ovo je bila njihova najbolja partija. Poveli su već nakon 19 sekundi (Nelson) i tu prednost su čuvali sve do 47.minute kada Johnson podiže na dva razlike.

Mantyla je 3:15 prije kraja utakmice zakomplikovao situaciju, Finci su povukli golmana, ali su kažnjeni preko Johnsona 46 sekundi prije kraja. Thomas je imao 22 odbrane, Rinne 21. Do kraja grupne faze Finci igraju protiv Kazahstana, Amerikanci za protivnika imaju Njemačku. Pitanje je da li će ta jedna pobjeda biti dovoljna Fincima, jer Latvija i Bjelorusija imaju po dvije utakmice, Švicarska jednu.

Rusi i dalje ne popuštaju, u šest utakmica ostvarili su isto toliko pobjeda. Protiv Njemačke je na semaforu dugo stajala nula, Nijemci su odlično parirali ali nisu izdržali. U trećoj dionici Shipachyov, Shirokov i Tikhonov postižu po gol za konačnih 3:0. Tikhonov je u šest utakmica sakupio 13 bodova, uz sedam golova ima i šest asistencija.

U derbiju grupe A, Kanađani su preokrenuli 0:2 protiv Švedske. Lindstom i Klasen su bili strijelci za 2:0, nakon čega slijedi preokret koji su kreirali Schenn, Bieksa i na kraju Ellis u trećoj minuti produžetka. Ovom pobjedom Kanađani su preuzeli prvo mjesto u grupi.

Česi imaju deset bodova, dobili su Norvežane 1:0 i po svemu sudeći su i oni u četvrtfinalu ali treba pričekati vidjeti kako će se situacija u posljednja dva dana razvijati. Česi imaju  još jednu utakmicu baš kao i Norvežani dok Francuzi imaju pred sobom dva dvoboja, s tim da se u posljednjem sastaju upravo protiv Češke. Salak je sakupio 21 odbranu, Soberg čak 38 ali je jedan pak nije zaustavio. Onaj Sobotke u 39 sekundi utakmice.


Grupa A:
Kanada - Švedska 3:2 (produžetak)
Češka - Norveška 1:0

Grupa B:
USA - Finska 3:1
Rusija - Njemačka 3:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti