Amerikanci dobili svjetske prvake, Kanađani domaćine Čehe

Dva derbija trećeg kola

Amerikanci dobili svjetske prvake, Kanađani domaćine Čehe

Treće kolo Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu ponudilo je dva velika derbija. Amerikanci su dobile Ruse 4:2, dok su Kanađani bili bolji od domaćina Češke 6:3.

Mlada američka ekipa je očitala lekciju aktuelnim svjetskim prvacima. Nakon bulija šest i pol minuta prije kraja prve trećine, pred golom Rusa se sjajno snašao Trevor Lewis za vodstvo Amerikanaca. Rusi su poravnali Anton Belov je bio strijelac, ali su Amerikanci ponovo vodili i to vrlo brzo nakon što je Torey Krug postigao gol u situaciji kada su Rusi imali dva igrača manje jer su isključeni Chudinov i Medvedev.

Na osam minuta prije na dva razlike podiže Marc Arcobello, ali Rusi ne odustaju. Uz dozu sreće Rusi su se preko Plotnikova vratili u igru, ali danas nije bio njihov dana. Brock Nelson je devet sekundi prije kraja potvrdio trijumf Amerikanaca koji su na maksimalnih devet bodova.

Pekka Rinne je drugu utakmicu nesavladiv. Njegova mreža je ostala netaknuta i u susretu sa Norveškom. Joonas Kemppainen je bio dvostruki strijelac (u oba slučaja sa dva igrača više), jedan gol uz dvije asistencije je dodao Esa Lindell, Finska je slavila sa čistih 5:0.

Šveđani su napadački posebno raspoloženi u ranoj fazi turnira. Odmah do Kanađana. U tri utakmice su postigli dvadeset golova. Trostruki strijelac za Švedsku protiv Latvije i to u prve dvije trećine bio je Loui Eriksson, na kraju je latvija stradala 1:8.

Kanada je protiv Češke povela 2:0 golovima Jordana Eberlea i Taylora Halla, ali se domaća selekcija vratila u igru preko Martina Erata 38 sekundi prije kraja prve trećine. Martin Zatovič je vratio sve na početak, ali onda opet Kanada preko Seana Couturiera i Tylera Seguina otišla na +2. Kada je Sidney Crosby povisio na 5:2 deset minuta prije kraja, sve je bilo jasno. U tom preostalom periodu, postignuta su još dva gola, po jedan na obe strane (Vladimir Sobotka, Tyler Toffoli) za slavlje Kanade 6:3.

Grupa A:
Švedska - Latvija 8:1
Češka - Kanada 3:6

Grupa B:
Rusija - SAD 2:4
Norveška - Finska 0:5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.