Amerikanci još u igri, Švicarci sve dalje od četvrtfinala

Šveđani i Kanađani prema planiranom

Amerikanci još u igri, Švicarci sve dalje od četvrtfinala

U grupi A nakon jučerašnjih utakmica dva mjesta za četvrtfinale već su popunjena. Švedska na prvom odnosno Kanada na drugom mjestu imaju veliku prednost u odnosu na preostale selekcije.

U prvoj trećini susreta protiv Slovačke, Nyquist i Backlund su osigurali lijepu prednost Šveđanima koji su dobro iskoristili čovjeka više na ledu. Slovaci su se vratili preko Marincina, ali je Nygren ranim golom na otvaranju treće utakmicu usmjerio u željenom pravcu za Šveđane. Slovaci su miksali golmane, Laco je krenuo na golu, Janus nastavio od druge trećine, ali poraz Slovaci nisu izbjegli.

Kanađani su se nakon Danske izjednačili po broju postignutih golova sa Rusima (22).Cody Hodgson je ovaj put stao na dva gola, Kanada je slavila sa čistih 6:1. Odluka je pala u drugoj trećini koju su Kanađani dobili 4:0.

U grupi B Amerikanci su u produžetku slomili Kazahstan. Seth Jones je bio čovjek odluke. Dva puta se upisao u strijelce, drugi gol je zabio nakon 75 sekundi igre u produžetku na dodavanje Dekeysera.
Aktuelni vice prvaci Švicarci, sve su dalje od četvrtfinala.

Sa Fincima su odigrali maratonac koji su na kraju izgubili na penale. Finci su golovima Kivista i Jokinena poveli 2:0, ali su Roman Josi i Reto Suri utakmicu vratili na početak. Na kraju su se izvodili penali. Odluka je pala tek u petoj seriji, jer su Reto Berra na jednoj i Pekka Rinne na drugoj strani bili raspoloženi. U petoj seriji Rinne je odbranio šut Brunera dok je Pakarinen postigao pobjedonosni gol.


Grupa A:
Kanada - Italija 6:1
Švedska - Slovačka 3:1

Grupa B:
USA - Kazahstan 4:3 (produžetak)
Finska - Švicarska 3:2 (penali)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.