Austrijanci brane Veliki kristalni globus, Lajkert u Söldenu

Počinje Svjetski kup u alpskom skijanju

Austrijanci brane Veliki kristalni globus, Lajkert u Söldenu

Šestomjesečnoj pauzi za sve ljubitelje skijanja stigao je kraj. Početak skijaške sezone sve je bliže, a Svjetski kup u alpskom skijanju za skijaše i skijašice biće otvoren utrkom u austrijskom Söldenu. Tako će veleslalomskim utrkama koje su na programu 25. i 26. oktobra i zvanično biti otvorena sezona. 

Austrijski skijaški centar nedavno je prošao "snježnu kontrolu", a vodeći ljudi FIS-a dali su zeleno svjetlo, smatrajući da je količina snijega na zadovoljavajućem nivou za početak takmičenja. 

Po onoj dobroj staroj "dame imaju prednost" novu sezonu otvoriti će najbolje svjetske skijašice 25. oktobra, a od ove sezone žensko skijanje biće uskraćeno za jedno veliko ime. Mariju Höfl-Riesch, koja se oprostila prošle sezone, više nećemo gledati na stazi. Ipak, svi oni koji budu u mogućnosti da utrke Svjetskog kupa prate na njemačkoj stanici ARD, neće biti uskraćeni za sjajne komentare nekadašnje osvajačice Velikog kristalnog globusa.

Pored Höfl-Riesch svakako će nedostajati i Marlies Schild, koja je rekla zbogom skijanju prije nešto manje od godinu dana. Skijašica koja je zabilježila 35 slalomskih pobjeda, te tako u tom domenu pretekla legendarnu švicarsku skijašicu Vreni Schneider. Schild je tokom svoje karijere izborila 68 pobjedničkih podijuma.

Austrijanka Anna Fenninger koja je prošle sezone završila kao prva u generalnom poretku ove sezone imati će veliku konkurenciji u nastojanju da odbrani Veliki kristalni globus, dok će isti zadatak u muškoj konkurenciji imati njen zemljak Marcel Hirscher. 26-godišnji Austrijanac see trijumfom u prošloj sezoni izjednačio sa legendama svjetskog skijanja Amerikancem Philom Mahreom i Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom, koji su, baš kao i austrijski skijaš, Veliki kristalni globus osvajali tri puta.

Nova titula fantastičnog Hirschera bi dovela u društvo legendarnog Hermanna Maiera i Gustava Thoenija, koji imaju po četiri titule Svjetskog kupa, te na korak do gotovo nedodirljivog Marca Girardellija koji je u svojoj karijeri pet puta trijumfovao u generalnom poretku Svjetskog kupa za skijaše.

Glavni konkurenti Hirscheru trebali bi biti Aksel Lund Svindal, te Felix Neureuther, koji ima dosta problema sa leđima pred početak nove sezone i najvjerovatnije da će propustiti start sezone u Söldenu. Šansu iz drugog plana će sasvim sigurno vrebati sjajni francuski skijaš Alexis Pinturault, te uvijek nepredvidivi Amerikanac Ted Ligety.

Ono što je interesantno za sve nas u Bosni i Hercegovini jeste da će se u Söldenu takmičiti i bh. skijaš Igor Lajkert, iako veleslalom nije njegova najjača disciplina.

Balkan uz Tinu Maze

Ljubimica navijača sa Balkana I prostora bivše Jugoslavije svakako je slovenska skijašica Tina Maze, koja svoje fanove ima širom nekadašnji jugoslovenskih republika, a sada država. Od Tine se u ovoj sezoni očekuje da potvrdi sjajne nastupe sa Olimpijskih igara u Sočiju gdje je osvojila dvije zlatne medalje, u spustu i u veleslalomu.

Interesantno za Slovenku je da je ona svoju prvu pobjedu u karijeri (ima ih 22 op.a) u okviru Svjetskog kupa ostvarila upravo u Söldenu 26. oktobra 2002. godine. 

Od slovenske skijašice očekuje se mnogo i u novoj sezoni, a pored nje ne smije se zaboraviti na povratnicu Linsey Vonn, Švicarkinju Laru Gut.

Nove padavine snježne padavine koje su jučer pogodile i našu zemlju Söldenu su donijele novi snijeg što je garancija za dobro uređenje staze. Nadajmo se najboljem, dobroj sezoni, sjajnim trkama, bez povreda i padova. Neka igre počnu...

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.