Bjorn Daehlie najuspješniji olimpijac na ZOI-a

Sa osam zlatnih medalja

Bjorn Daehlie najuspješniji olimpijac na ZOI-a

Dvojica Norvežana i jedna Ruskinja. Tako izgleda poredak na vrhu najuspješnijih sportaša i sportaša u istoriji zimskih olimpijskih igara. To su Norvežani Bjorn Daehlie i  Ole Einar Bjoerndalen, odnosno Ruskinja Lyubov Yegorova.

Bjorn Daehlie je ukupno osvojio 12 medalja, od čega je osam zlatnih. Medalje je osvajao zaredom na Olimpijadama u Albertvilleu, Lillehammeru i Naganu.

Biatlonac Ole Einar Bjoerndalen ima jednu medalju manje. Ovaj norveški biatlonac je šest puta bio zlatni, četiri puta je stigao do srebra jednom do bronce. Za razliku od Daehliea,  Bjoerndalenova žetva medalja se protegla od Nagana, preko Salt Lake Cityja, Torina do Vancouvera.

Lyubov Yegorova je dominirala u Albertvilleu gdje je dohvatila tri zlata i dva srebra. Dvije godine kasnije u Lillehammeru je osvojila medalju manje. Tri puta je doskijala do zlata, jednom do srebra.

Najuspješniji pojedinci ZOI-a
1. Bjorn Daehlie (Nor), skijaško trčanje, 8 zlatnih i 4 srebrne medalje
2. Ole Einar Bjoerndalen (Nor), biatlon, 6 zlatnih, 4 srebrne i 1 brončana
3. Lyubov Egorova (Rus), skijaško trčanje, 6 zlatnih i 3 srebrne
4. Lidia Skoblikova (SSSR), brzo klizanje, 6 zlatnih
5. Claudia Pechstein (Nje), brzo klizanje, 5 zlatnih, 2 srebrne i 2 brončane
6. Larisa Lazutina (Rus), skijaško trčanje, 5 zlatnih, 1 srebrna i 1 brončana
6. Clas Thunberg (Fin), brzo klizanje, 5 zlatnih, 1 srebrna i 1 brončana
8. Thomas Alsgaard (Nor), skijaško trčanje, 5 zlatnih i 1 srebrna
9. Bonnie Blair (SAD), brzo klizanje, 5 zlatnih i 1 brončana
10. Eric Heiden (SAD), brzo klizanje, 5 zlatnih

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.