Bjorndalen zlatni u štafeti
Norvežani su osvojili osam medalja

Sjajni Norvežanin obilježio Svjetsko prvenstvo

Bjorndalen zlatni u štafeti

M. Maksimović

Posljednjeg dana SP-a u Pyeongchangu na rasporedu je bila utrka štafeta 4x7,5 kilometara. Norvežani su predvođeni neumornim Ole Einarom Bjorndalenom uzeli zlato ispred štafete  Austrije, dok je treće bila štafeta Njemačke.

Ole Einar Bjorndalen je uspio nadoknaditi sve ono što su propustili Emil Hegle Svendsen i Lars Berger u prve dvije izmjene. Svendsen i Berger su morali trčati po jedan kazneni krug jer niti jedan iz osam
pokušaja nije  uspjeli pogoditi  pet zadanih meta iz stojećeg stava. Situaciju je popravio Halvard Hanevold, a onda je Bjorndalen  u posljednja dva i pol kilometra nadoknadio 3,6 sekundi zaostatka za Austrijancem Christophom Sumannom, te  do cilja ostvario 12,6 sekundi prednosti.

Bjorndalen je današnjim trijumfom stigao do svoje 14. zlatne medalje sa svjetskih prvenstava, te četvrte u Pyeongchangu. Na ovome SP je još osvojio i zlata u pojedinačnim nastupima na 10, 12,5 i 20 km. Srebro su, osim Sumanna, za Austriju još osvojili Daniel Mesotitsch, Simon Eder i Dominik Landertinger, dok je brončano odličje pripalo Nijemcima koji su nastupili u sastavu Michael Roesch,
Christoph Stephan, Arnd Pfeiffer i Michael Greis koji su za zlatnim Norvežanima zaostali 32,7 sekundi.

REZULTATI:
1. Norveška   1:08:04,1/2 kaznena kruga
(Emil Hegle Svendsen, Lars Berger, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjorndalen)
2. Austrija           +12,6/0
(Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger, Christoph Sumann)
3. Njemačka            32,7/0
(Michael Roesch, Christoph Stephan, Arnd Pfeiffer, Michael Greis)
4. Francuska           56,5/0
5. Ukrajina          1:14,7/0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.