Četvrto zlato Norvežanina Northuga

Northug stavio tačku na i posljednjeg dana

Četvrto zlato Norvežanina Northuga

Norveški Petter Northug stigao je u nedjelju u utrci na 50 km, posljednjoj u programu Svjetskog prvenstva u švedskom Falunu, do svog četvrtog zlata. U do kraja zanimljivoj utrci odluka je pala bukvalno u posljednjim metrima.

29-godišnji Northug osvojio je svoje četvrto zlato na SP-u te ukupno 13. najsjajnije na svjetskim prvenstvima. Za zlato na 50 km klasičnim načinom Northug je trebao dva sata, 26 minuta i 2,1 sekundi. Sa zaostatkom od 1,7 sekundi drugi je ciljem prošao Čeh Lukaš Bauer, a Šveđanin Johan Olsson razveselio je domaće navijače osvajanjem brončane medalje zaostavši za pobjednikom samo 2,0 sekundi. Najnesretniji u uzbudljivom finišu bio je Rus Maksim Vilegžanjin koji je sa zaostatkom od 2,8 sekundi za Northugom bio četvrti.

Northugu je ovo već treći trijumf na svjetskim prvenstvima u 'nordijskom maratonu', nakon što je najbolji na 50 km bio 2011. u Oslu i 2009. u Liberecu. Osim trijumfa na 50 km klasično, Northug iz Faluna odnosi zlatne medalje iz pojedinačnog i ekipnog sprinta te iz štafete 4 x 10 km.

Norveška je najuspješnija reprezentacija SP-a u Falunu, a njezini su predstavnici pobijedili u 11 od 21 održanog takmičenja, što je novi rekord za Norvežane. Prethodni rekord im je bio osam zlata. Norvežani su nastup na SP-u u Falunu zaključili osvajanjem 11 zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih medalja. Na drugom je mjestu Njemačka s pet zlata, dva srebra i jednom broncom, a treći su domaćini Šveđani s dvije zlatne medalje, pet srebrnih i dvije brončane.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.