Deset veličanstvenih ZOI-a
Najveća zvijezda snowboarda je Gletchen Bleiler

Vancouver 2010

Deset veličanstvenih ZOI-a

Nešto više od 24 sata ostalo je do početka ZOI-a u kanadskom Vancouveru. Organozatori se još uvijek brinu dali će biti dovoljno snijega, ali najveća briga ipak je Lindsey Vonn.

Jedna od potencijalnih zvijezda igara još uvijek nije sigurna u svoj nastup zbog povrede, a pored domaćina igara najviše brige Vonn je zadala velikim sponzorima koji su upravo zbog nje uložili mnogo novca u reklamne spotove. Ipak, ako Lindsey ne nastupi najviše ćemo žaliti mi, obični smrtnici.

Uoči početka igara svako ima svog favorita i teško je napraviti listu zvijezda, a da nekoga ne izostavite.  Čak i ako bi sastavili listu od sto najboljih sportista igara, opet bi neko izostao s te liste. Ali, svaki izbor, pa i ovaj jako je težak, ali nekako sam uspio složiti listu od deset takmičara i takmičarki koji privlače pažnju na sebe. Neki su tu zbog ranijih rezultata, neki su potencijalne zvijezde, a neki su tu zbog pažnje koju izazivaju van sportskih borilišta.

10. Shani Davis

Davis dolazi na svoje treće OI, mnogi rekordi mogu pasti, promjene se desiti, ali njega iz historije niko neće moći izbisati. Prije četiri godine u Torinu, Shani Davis, momak iz Chicaga, postao je prvi crnac koji se okitio medaljom na ZOI. Uzeo je zlato na 1.000 metara u btom klizanju oborivši svjetski rekord, dok je na 1.500 metara osvojio srebro.

Obzirom da će u avgustu napuniti 28 godina on bi mogao obilježiti ne samo ove igre, nego i one za četiri godine. Ove sezone je blistao u Svjetskom kupu, popravio je nastupe u još nekim disciplinama, pa se od njega može očekivati koja medalja i u Vancouveru, skoro sigurno.

9. Benjamin Raich

Najveća svjetska alpska sila Austrija na ZOI dolazi s dosta problema u reprezentaciji. Takmičari im nisu u najboljoj formi, a medalju ne donijeti u Austriju bila bi katastrofa. Sve oči austrijske javnosti uprte su u Benjamina Raicha koji je kandidat za jednu od medalja u svim alpskim disciplinama.

Na OI do sada ima četiri medalje, tri je sam osvojio, a jednu mu je poklonio MOK nakon diskvalifikacije Alaina Baxtera na OI 2002. godine u Salt Lake Cityju. Na svjetskim prvenstvima je Raich osvojio čak devet medalja, a na ovim igrama bi trebao uzeti barem jednu.

8. Gretchen Bleiler

Ovo je djevojka koja polako snowboard dovodi na naslovnice sportskih listova. Do prije nekoliko godina smatralo se da se ovim sportom bave samo oni koji nemaju ništa u glavi i oni koji ne razmišljaju hoće li je izgubiti. Međutim, sjajna djevojka iz Aspena (Colorado) svojim srebrom u Torinu, a kasnije svojim nastupima u svjetskom kupu razbila je tabue o ovom sportu.

Sjajnim izgledom privukla je veliki broj sponzora koji se prosto otimaju za njene usluge. Nema dana kada se njeno prelijepo lice ne nađe na naslovnici nekog američkog magazina. Na ovim igrama će se okušati u nekoliko disciplina u snowboardu, a od nje Amerikanci očekuju sigurnu medalju.

7. Jevgenij Plušenko

Sjani ruski umjetnički klizač jedna je od velikih zvijezda koje se takmiče na ovim igrama. Ima već dvije medalje, jednu zlatnu i jednu srebrnu, ovdje očekuje novu, ali je pitanje u kakvoj je formi. Istina, ove godine je imao sjajne nastupe, ali je na njemu veliki pritisak i pitanje je koliko će se uspjeti nositi s njim. Nakon tri godine pauze vratio se vrlo uspješno klizanju i od njega se u Vancouveru očekuju velike stvari.

6. Alex Ovečkin

Najveća zvijezda ruske hokejaške reprezentacije predvodiće svoje drugove na putu prema medalji. Mnogi očekuju nastup Rusije u finalu i to protiv domaće selekcije, što bi bio šlager igara. Lijevo krilo Washington Capitalsa je prošle sezone proglašen najboljim igračem NHL-a, a to treba opravdati i na Olimpijadi.

5. Anni Friesinger

Njemačka veteranka u brzom klizanju dolazi na svoje posljednje OI. U svojoj kolekciji ima 4 olimpijske medalje (2 zlata, 2 bronze), čak 30 medalja sa svjetskih i 6 sa evropskih prvenstava. Njemačka vojna službenica ima sve predispozicije da se okiti novim zlatom, a onda još malo u kasarnu, pa u zasluženu mirovinu.

4. Sidney Crosby

Kao što već rekoh svi očekujemo spektakl u finalu hokejaškog turnira između Rusije i Kanade, a da bi se to dogodilo mora se pored Ovečkina pobrinuti i Crosby. Mlada 22-godišnja zvijezda Pittsburgh Penguinesa pravi je nasljednik Sakica, Lemieuxa, Yzermana i Gretzkyja.

Bio je jedan od onih koji su nosili olimpijsku baklju, a to nije mala stvar. Hokej je u Kanadi više od sporta i svi od hokejaša očekuju medalju, a oči svjetske javnosti uprte su u sjajnog napadača Pingvina.

3. Lindsey Vonn

Kraljica brzih disciplina pokvarila je raspoloženje svim ljubiteljima ženskih sportova pred početak OI. Amerikanka ima nezgodnu povredu i još nije siguran njezin nastup. Olimpijsku medalju još nema, ali ima četiri sa Svjetskih prvenstava. Na ovom takmičenju će uzeti jednu ako bude nastupila zdrava.

Prije nekoliko dana je trebala ostvariti američki sportski san, osvanula je na naslovnici prestižnog Sports Illustrateda, ali u seksi pozi, što je je navodno razočaralo. Lindsey Vonn iza sebe ima sjajnu sezonu u Svjetskom kupu i ako bude u takvoj formi na OI, medalja je zagarantovana.

2. Janne Ahonen

Leteći Finac najveća je skakačka veličina svih vremena. Momak iz glavnog grada skijaških skokova, Lahtija, nakon godinu dana pauze vratio se samo kako bi na OI uzeo medalju i otišao u zasluženu mirovinu. Prema formi na posljednjih nekoliko takmičenja u svjetskom kupu Ahonen može do medalje.

Ima dvije srebrne medalje na OI, ali obe u timskom takmičenju. Sada očekuje medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Šesnaest medalja sa Svjetskih prvenstava, pet puta pobjednik turneje Četiri skakaonice i dva puta najbolji u Svjetskom kupu, rezultati su koji govore da je Leteći Finac najveće ime ski skokova u historiji.

1. Ole Einar Bjoerndalen

Najbolji biatlonac svijeta svih vremena. Norveški vterean je jedno od najvećih olimpijskih imena u povijesti. Čovjek je osvojio čak devet medalja, od čega pet zlatnih, ima 33 medalje sa Svjetskih prvenstava i čak šest puta je bio pobjednik Svjetskog kupa.

Ole nakon svake utrke ostaje na stazi da odradi još jedan trening, za Božić i Novu godinu ostaje u toplini svoga doma s djecom i suprugom koju je upoznao i zaručio, naravno, na stazi. Alkohol ne pije osim po čašicu konjaka u zimskom periodu kako bi ubio bakcile, to je kako kaže tajna njegovog uspjeha. Najavio je kako možda ostane do OI 2014. godine, ali realno je da uzme medalju u Vancouveru i završi veliku sportsku karijeru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.