Diethart u Garmishu do prve pobjede u karijeri

Morgenstern drugi, Ammann treći

Diethart u Garmishu do prve pobjede u karijeri

Austrijanac Thomas Diethart uspio je za Novu godinu sebi podariti najbolji mogući poklon. Na drugoj stanici Novogodišnje turneju u Garmisch-Partenkirchenu, Diethart je ostvario pobjedu ispred još jednog Thomasa, daleko iskusnijeg Morgensterna i Švicarca Simona Ammanna.

Diethart je bio vodeći i nakon prve serije sa sjajnim skokom od 141 metra koji mu je osigurao 149.8 bodova ili 3.4 više od Thomasa Morgensterna koji je bio kraći dva metra. Iza austrijskog dvojca imali smo Norvežanina Fennemela sa  138 metara i 139.5 bodova, dok je Finac Koivuranta bio četvrti.
Pobjednik Oberstdorfa, Simon Ammann je bio čak sedam i pol metara kraći od Dietharta, pa je prvu seriju zaključio na petom mjestu.

Ammann je pokušao koliko je mogao, popraviti situaciju u drugoj seriji, skočio je 139 metara, sakupio je 278. bodova ali nije mogao bolje od trećeg mjesta. Morgenstern je ponudio dva identična skoka, dok je Diethart bio pola metra kraći, ali i to je bilo dovoljno za njegovu prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Na kraju je imao 296.1 bod, odnosno 11 više od Morgensterna. Fannemel je završio kao četvrti, Wellinger na petom mjestu.

Nakon Garmisha Diethart je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Novogodišnje turneje sa 593.4 boda, Morgenstern je sada drugi sa 581.9 bodova, dok je Ammann treći ima 580,4 boda. Dosadašnja sezona u Svjetskom kupu je bila poprilično izjednačena i nema sumnje da će takva biti i Novogodišnja turneja do kraja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.