Finci kobni po Kanađane, Bjelorusi blizu senzacije

Poznati polufinalisti SP-a

Finci kobni po Kanađane, Bjelorusi blizu senzacije

U prvom krugu takmičenja Finci su se mučili. Izgubili su od Rusije, SAD, tijesno su savladali Kazahstan i do posljednjeg trenutka nisu bili sigurni za četvrtfinale. A onda je došla prva utakmica nokaut faze u kojoj su Finci dobili Kanađane.

Selekciju koja je bila najbolja u grupi A, Kanadu čiji su hokejaši u prvom krugu zabili deset golova više od Finaca. Kanađane koji očito mogu samo igrati sa najboljima. Od Salt Lake su uzeli tri zlata na Olimpijadi, na Svjetskim prvenstvima zadnji put su bili prvi 2007. godine.

Posljednju medalju su osvojili u Švicarskoj dvije godine kasnije. Od tada do danas su pet puta zaredom izgubili u četvrtfinalu. U trećoj trećini Hietanen i Pakarinen su kreirali preokret i Finska je savladala Kanadu 3:2. Jori Lehtera je imao tri asistencije, Rinne Pekka na golu 36 odbrana. U polufinalu Finci igraju sa Česima koji su eliminisali Amerikance 4:3.

Posebno burna bila je druga trećina u kojoj su zbog grube igre Nelson odnosno Abdelkader zaradili isključenja. Prvi  deset, drugi 25 minuta. Česi su sa čovjekom više postigli tri gola, jedan im je i poništen.

U finišu su Amerikanci ublažili poraz, za izjednačenje su imali svega 57 sekundi. Rusi nisu dozvoli Francuzima da se razmašu. Malkin se ekipi priključio od susreta sa Bjelorusima, u drugom nastupu je postigao gol. U svakoj trećini Rusi su zabili po jedan, na kraju su slavili 3:0. Bobrovski je skinuo svih 16 udaraca.

Bjelorusi su sanjali iznenađenje i nisu bili daleko. Vodili su protiv Švedske 2:1, ali nisu izdržali. Šest i pol minuta prije kraja Ekholm je odveo Švedsku na megdan Rusima u polufinale.


Četvrtfinala:
Češka - USA 4:3
Finska - Kanada 3:2
Rusija - Francuska 3:0
Švedska - Bjelorusija 3:2
         

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.