Finci neugodno iznenadili,  Švedska bolja od Češke

Počelo SP-a

Finci neugodno iznenadili, Švedska bolja od Češke

Četiri utakmice odigrane su prvog dana Svjetskog prvenstva u Češkoj. Domaćin turnira je nakon puno preokreta poražen na penale.

U ranijem terminu vidjeli smo sjajno izdanje Amerikanaca koji su deklasirali Finsku 5:1. U glavnim ulogama bili su Steve Moses i Dan Sexton. Do polovine druge trećine utakmica je tekla uglavnom svojim tokom. Amerikanci su poveli, Finci su izjednačili i činilo se kako će sa dodatnim pritiskom preokrenuti utakmicu. Međutim, onda stiže drugi gol Amerikanaca (Matt Hendricks) i vrlo brzo treći (Dan Sexton), pa su Finci bili u velikim problemima.

Hellebuyck se razbranio, a posao u napadu su obavljali do kraja Nick Bonnino i Matt Hendricks.
Hendricks je uz dva gola dodao je asistenciju, Brock Nelson je imao dvije asistencije, Steve Moses jednu uz jedan gol. Hellebuyck je imao 29 odbrana, sedam više od Pekke Rinnea koji se nije proslavio nastartu turnira.

I istoj grupi, samo u večernjem terminu, Rusi su očekivano sredili Norvežane. U strijelce su se redom upisivali Shipachyov, Anisimov, Zaripov, Tikhonov do kraja prve trećine. Norvežani svoj dobri period imali u drugoj kada su postigli dva gola u nizu zahvaljujući Patricku Thoresenu, ali su vrlo brzo Rusi odgovorili preko Chudinova i Panarina.

U prvom susretu grupe A, Kanada je sredila Latviju 6:1. Iskusni Jason Spezza je obilježio susret sa
dva gola i jednom asistencijom. Pored njega golove su postizali Nathan MacKinnon, Matt Duchene,
Tyler Toffoli i  Sidney Crosby (59:37), dok se Kaspars Daugavins pobrinuo za počasni. odličnu utakmicu nakon zvaničnog otvaranja su odigrali Češka i Švedska. Utakmicu punu preokreta. Švedska je imala 2:0 i 4:2, ali je do kraja morala spašavati svoju glavu. Česi su s tri gola preko Dominika Simona (51:34), Romana Cervenke (52:31) i Martina Zatovica (56:53) preokrenuli rezultat za vodstvo 5:4. U samom finišu 53 sekunde prije kraja Mattias Sjogren spašava Šveđane. U produžetku nije bilo golova, pa je odluka pala nakon penala. Oliver Ekman Larsson je bio čovjek odluke.

Grupa A:
Kanada - Latvija 6:1
Češka - Švedska 5:6 penali

Grupa B:
Rusija - Norveška 6:2
SAD - Finska 5:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije