Francuska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva

Veliko iznenađenje kreirali Francuzi

Francuska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva

Pretposljednji dan grupne faze Svjetskog prvenstva u Minsku donio je pregršt uzbuđenja. Najveća priča ovog prvenstva su svakako hokejaši Francuske koji su na kraju izborili četvrtfinale. Zasluženo s obzirom da su u grupnoj fazi pobjedili Kanadu, Slovačku, Norvešku, u susretu odluke razbili su Dance.

Pitanje pobjednika odlučeno je u posljednjih 12 minuta utakmice. Sve je započeo Pierre-Edouard Bellemare, nastavili su da Costa i Manavian u rasponu od neke tri i pol minute. Na kraju je da Costa stavio tačku na i. Cristobal Huet je opet dao svoj obol sa 31 odbranom. Posljednji put u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva Francuska je igrala 1995. godine.

Francuzi su ovom pobjedom pomogli i Česima koji su također u četvrtfinalu bez obzira na ishod posljednje utakmice. U ovom trenutku su Francuzi treći, Česi četvrti. Slovaci su peti sa sedam bodova, imaju susret sa Danskom, ali bez obzira na pobjedu neće u četvrtfinale.

Švedska je u svom posljednjem susretu grupne faze bili sigurni protiv Italije. Italijani su uputili skromnih 11 udaraca, Gustav Nyquist se dva puta upisao u strijelce, Linus Klasen je imao četiri asistencije. Završilo je 5:1, Šveđani su sve golove osim prvog postigli s igračem više.

I dok je u grupi A manje više sve jasno barem što se tiče selekcija koje će u četvrtfinale, u grupi B je nešto zanimljivije. Rusi i Amerikanci su još ranij osigurali četvrtfinale, sada su tu i Bjelorusi koji
su uspjeli savladati velike rivale Latvijce. Platt i Grabovski su do devete minute osigurali dva gola prednosti Bjelorusima. Uslijedio je period u kojem smo uglavnom gledali isključenja. Sa dva igrača više Kulda je smanjio na 2:1.

Latvijci su stigli do izjednačenja Daugavins je postigao gol koji je poništen zbog ometanja golmanskog prostora. Daugavins i njegovi saigrači su se teško pomirili sa tim, a da stvar bude gora Bjelorusi su preko Kostitsyna sekundu prije kraja ovjerili pobjedu. Latvijci su ostali bez važnih bodova, možda i četvrtfinala. Finci su uspjeli nekako slomiti otpor Kazahstana 4:3. U drugoj trećini Jokinen koristi igrača više, a tri sekunde prije isteka vremena Immonen je povisio na za Kazahstance nedostižnih 4:2. Finci utorak odmaraju, ali pažljivo prate duel Latvije i Švicarske. Ako Latvija pobjede u regularnom toku, Finci mi mogli ostati bez četvrtfinala.


Grupa A:
Francuska - Danska 6:2
Švedska - Italija 5:1

Grupa B:
Finska - Kazahstan 4:3
Bjelorusija - Latvija 3:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.