Groothuis napokon ima i olimpijsko zlato

Slavio Holandski veteran

Groothuis napokon ima i olimpijsko zlato

Holanđanin Stefan Groothuis osvojio je olimpijski naslov u disciplini 1000 metara na ZOI u Sočiju. Groothuis ima 32 godine i naslov dvostrukog svjetskog prvaka iz 2012. godine (Heerenveen), ali je u Sočiju tek stigao do svog najvećeg uspjeha u karijeri.

Svoje prvo olimpijsko zlato uzeo je ispred Kanađanina Dennya Morrisona, te još jednog Holanđanina Michela Muldera, zlatnog s 500 metara. Ono što se svakako mora izdvojiti jeste podatak da je posljednje velike rezultate Stefan ostvario nakon što je 2011. godine obolio od teškog oblika depresije.

Veliki favorit i pobjednik iz Torina i Vancouvera Amerikanac Shani Davis završio je tek kao osmi, te mu nije uspjelo postati prvi klizač koji je osvajao zlata na trima uzastopnim Igrama.

Holnađani dominiraju ovom disciplinom u Sočiju gdje su dosad osvojili čak 10 medalja - četiri zlata, dva srebra i četiri bronce. Zlato im je na ovim Igrama preotela jedino Južnokorejka Lee Sang-hwa na 500 metara.


Rezultati:
1. Stefan Groothuis (Hol) 1:08.39
2. Denny Morrison (Kan) 1:08.43
3. Michel Mulder (Hol) 1:08.74
4. Nico Ihle (Nje) 1:08.86
5. Samuel Schwarz (Nje) 1:08.89

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.