Hirscher kao trideseti do zlata u superkombinaciji

Austrijanac napravio podvig

Hirscher kao trideseti do zlata u superkombinaciji

Nevjerovatan rasplet superkombinacije na svjetskom prvenstvu. Da je kojim slučajem Ondrej Bank prošao ciljem Marcel Hirscher vjerovatno bi startao tek kao 31. u slalomu. Međutim, Čeh je teško pao, Hirscher je završio kao trideseti sa više od tri sekunde zaostatka.

Marcel je iskoristio svoju priliku, prvi je odradio slalom i na kraju je ostao na prvom mjestu. Riskirao je i na kraju je puno dobio u stilu najvećih skijaša definitivno. Na kraju je Hirscher završio sa 19 stotinki prednosti ispred Kjetila Jansruda i 30 u odnosu na Teda Ligety koji se pobrinuo za još jedno slavlje
domaćih navijača.

Jansrud je stazu "Bird of Prey" svladao za 1:43.01 sekundu, devet stotinki brže od drugog Švicarca Beata Feuza, a 68 od trećeg Amerikanca Jareda Goldberga. Od kandidata za medalju, šestom mjestu me držao Švicarac Carlo Janka sa 1.17 sekundi iza Jansruda, Francuz Alexis Pinturault je 23. sa 2.64 iza vodećeg Norvežanina. S obzirom na zaostatak iz prve vožnje u igri su za medalju bili i Austrijanci Mayer i Baumann, odnosno Amerikanac Goldberg iako nisu neki slalomaši.

S obzirom na visoko temperaturu (8 stepeni) i poprilično mekani snijeg Hirscher je znao da će skijašima što bude slalomska vožnja odmicala biti sve teže. Spustio se ispod 50 sekundi (49.93) za ukupnih 2:36.10. Nakon njega stazom je prošao Ted Ligety koji je bio sporiji 30 stotinki. U tom trenutku je izgledalo previše, na kraju će se pokazati sasvim dovoljno za medalju. Ivica Kostelić nije uspio proći stazu sa zaostatkom manjim od sekunde.

Niti ostali kandidati nisu izdržali. Janka je bio blizu, na 70 stotinki za Hirscherom, Baumann (+0:38) i Pinturault (+0:41) još bliži ali je poredak na vrhu poremetio tek Jansrud koji je prokockao poprilično svoju veliku prednost, ali je nešto i ostalo dovoljno za srebro.

Rezultati:
1. Marcel Hirscher (Aut) 2:36.10
2. Kjetil Jansrud (Nor) +0:19 
3. Ted Ligety (USA) +0:30
4. Romed Baumann (Aut) + 0:38 
5. Alexis Pinturault (Fra) + 0:41
6. Carlo Janka (Švi) + 0:70
7. Andreas Romar (Fin) + 0:83
8. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) + 0:86
9. Thomas Mermillod Blondin (Fra) + 0:89
10.Dominik Paris (Ita) + 1:03

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.