Hirscher 'zajahao' kapiju, Grangeu zlato, Nijemcima medalje
Foto: epa.eu

Okončano je SP

Hirscher 'zajahao' kapiju, Grangeu zlato, Nijemcima medalje

Spuštena je zavjesa na 45. Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, a pobjedom u utrci slaloma spustio ju je francuski skijaš Jean-Baptiste Grange. 

Francuski skijaš slavio je s vremenom od 1:57.47, dok je na drugom mjestu završio Fritz Dopfer sa 35 stotinki zaostatka za pobjednikom. Posljednje mjesto na pobjedničkom podijumu popunio je još jedan Nijemac, Felix Neureuther. On je za pobjednikom kasnio 55 stotinki.

Najveće iznenađenje svima u Vailu/Beaver Creeku priredio je Marcel Hirscher. Austrijanac koji je bio najbrži nakon prve vožnje nije uspio završiti drugu, a nakon jedne greške "zajahao" je kapiju i samog sebe izbacio iz utrke. Bio je ovo prvi put poslije 2002. godine da prvoplasirani nakon prve vožnje u utrci slaloma na Svjetskom prvenstvu nije uspio odbraniti prvo mjesto.

Jedan od najvećih "gubitnika", uz Hirschera, u posljednjoj utrci SP-a je Rus Alexander Khoroshilov koji je nakon prve vožnje bio na drugoj poziciji, ali je na kraju završio tek kao deveti.

U dvije vožnje i samr vremenske prilike bile totalno različite. Stabilno vrijeme u prvoj vožnji, u drugoj je zamijenio prilično gust snijeg, pa je i to bio dodatni izazov za skijaše.

Bh. skijaši Igor Laikert i Marko Rudić, koji su plasman u glavnu utrku slaloma izborili kroz kvalifikacije, nisu uspjeli završiti prvu vožnju slaloma Svjetskog prvenstva.

Svjetsko prvenstvo, slalom:
1. Jean-Baptiste Grange (FRA) 1:57.47
2. Fritz Dopfer (GER) +0.35
3. Felix Neureuther (GER) +0.55
4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.57
5. Mattias Hargin (SWE) +0.62
6. Andre Myhrer (SWE) +0.74
7. Markus Larsson (SWE) +1.00
8. Alexander Khoroshilov (RUS) +1.47
9. Sebastian-Foss Solevaag (NOR) +2.31
10. Linus Strasser (GER) +2.38

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.