Jagr odveo Češku u polufinale

Kanada razbila Bjelorusiju, u polufinalu i Amerikanci

Jagr odveo Češku u polufinale

Amerikanci i Rusi odnosno Kanađani i Česi igrat će u polufinalu Svjetskog prvenstva Elitne divizije. Najuvjerljiviji u četvrtfinalu su bili aktuelni olimpijski pobjednici Kanađani koji su razbili Bjelorusiju 9:0.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika bile su razriješene nakon prve trećine koju je Kanada dobila 4:0. Do kraja potopili Bjeloruse, zahvaljujući raspoloženom Tyleru Seguinu koji je postigao tri gola, dok su po jedan manje dodali Brent Burns i Ryan O'Reilly. Po jednom su se u strijelce upisali Tyler Ennis i i iskusni Jason Spezza.

Švicarci su poveli golom Romana Josija u 13. minuti i sve do 30. minute držali su vodstvo. Tada su Amerikanci u svega 60 sekundi postigli dva pogotka okrenuvši rezultat. Izjednačio je Ben Smith, a za 2-1 je zabio Charlie Coyle. Pobjedu SAD potvrdio je Jake Gardiner u 51. minuti. Obojica golmana su imala po 21 odbranu. Amerikanci su posljednji put svjetski prvaci bili 1960. godine, u posljednjih deset godina imaju tek jednu broncu. Na ovom turniru izgledaju vrlo dobro, ali vidjet ćemo kako će izgledati u polufinalu.

Do četvrtfinala su Finci primili samo devet golova, ubjedljivo najmanje od svih selekcija, a onda su u četvrtfinalu naišli na raspoložene domaćine. Finci su imali 2:1, a onda su kratkom periodu za manje od dvije minute Česi golovima Jagra i Kovara stigli do vodstva. Barkov vraća Finsku u igru, ali Česi u posljednje četiri i pol minute sa dva gola (Jagra i Sobotke) odlaze u polufinale.

Kada je bilo najpotrebnije, Jagr je pred svojim navijačima odigrao najbolju utakmicu, uz dva gola dodao je i jednu asistenciju, a jedna učinak imao je i Jan Kovar.

Rusi su protiv Šveđana napokon bili na visokom nivou. Pogotovo do polovine utakmice. Mozyakin je postigao prvi gol dok su Šveđani igrali sa dva igrača manje. Shirokov je povisio na 2:0, Malkin nakon 48 sekundi u drugoj trećini na na 3:0. Šveđani se polako vraćaju i to do kraja u utakmicu. Klinberg, Lander i Eriksson kreiraju taj povratak. Malkin je vratio prednost Rusima, Šveđani su povukli Nilssona sa gola, to je kaznio Tarasenko.

Rezultati četvrtfinala:
Kanada - Bjelorusija 9:0
USA - Švicarska 3:1
Češka - Finska 5:3
Rusija - Švedska 5:3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.