Johaug trijumfovala, Bjoergen zadržala lidersku poziciju

Svjetski kup cross countyju

Johaug trijumfovala, Bjoergen zadržala lidersku poziciju

Therese Johaug predvodi norveški trio na pobjedničkom postolju u današnjem takmičenju Svjetskog kupa u cross countryju u disciplini 5 km slobodnom tehnikom koje je održano u Lillehameru.

Bio je to još jedan odličan dan za Norvežane, a čas šest od prvih sedam takmičarki bile su Norvežanke, tek se Šveđanka Charlotte Kalla uspjela uvući u ovu grupu zauzevši četvrto mjesto. Od pobjedničkog postolja djelilo je tek 0.4 sekunde.

Borba za prvo mjesto bila je još neizvjesnija, a Johaug je završila na prvom mjestu ispred Marit Bjoergen sa prednošću od 0.3 sekunde. 

Na trećem mjestu po drugi put uzastopno tokom mini turneje Svjetskog kupa završila je Heidi Weng sa zaostatkom od 10.9 u odnosu na lidera. 

U generalnom poretku turneje sada je na drugoj poziciji sa ukupno 19.9 sekundi zaostatka u odnosu na vodeću Bjoergen, dok je Johaug skočila na treće mjesto sa zaostatkom od 32.1 sekundi. 

Proteklog vikenda ona je pobijedila u disciplini 10 km klasično sa 42 sekunde prednosti,pa će sutrašnja potjera biti itekako interesantna. 

Rezultati, 5 km slobodno:
1. JOHAUG Therese (NOR) 12:33.7
2. BJOERGEN Marit (NOR) +0.3
3. WENG Heidi (NOR) +10.9
4. KALLA Charlotte (SWE) +11.3
5. HAGA Ragnhild (NOR) +22.7
6. HAGEN Martine Ek (NOR) +24.9

Generalni poredak mini turneje:
1. BJOERGEN Marit (NOR) 15:01.5
2. WENG Heidi (NOR) +19.9
3. JOHAUG Therese (NOR) +32.1
4. HAGA Ragnhild (NOR) +46.1
5. OESTBERG Ingvild Flugstad (NOR) +46.2
6. KALLA Charlotte (SWE) +47.4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.