Johaug upisala prvu etapnu pobjedu, Björgen prvi poraz

Tour de Ski, šesta etapa

Johaug upisala prvu etapnu pobjedu, Björgen prvi poraz

Prošlogodišnja pobjednica Tour de Skija, Therese Johaug, konačno je upisala svoju prvu pobjedu u jednoj od etapa ovogodišnjeg takmičenja. 

Šesta etapa u kojoj su takmičarke vozile utru od 10 km masovnim startom u italijanskom Val di Fiemmeu već se na samom startu pretvorila u borbu između Marit Björgen, vodeće u generalnom poretku, i današnje pobjednice. 

Poljakinja Justyna Kowalczyk na samom početku se pokušala upustiti u borbu za pobjedničko postolje, ali je na kraju završila tek na sedmom mjestu, dok je treće mjesto danas zauzela Heidi Weng. Tako da je pobjednički podijum bio sav u bojama Norveške.

Finkinja Aino-Kaisa Saarinen završila je na četvrtoj poziciji, dok je Amerikana Liz Stephen bila petoplasirana, što je bio njen najbolji rezultat na Touru ikada u karijeri. 

Stephen je jedna od najboljih svjetskih "penjačica", pa je za očekivati da Amerikanka, koja je trenutno šestoplasirana, u Alpe Cermisu izbori plasman među prvih pet, što je sasvim realno.

Svjetski kup, Val di Fieme (10 km masovni start):
1. Therese Johaug (NOR)   33:10.4
2. Marit Bjoergen (NOR)   +1.1
3. Heidi Weng (NOR)   +5.5
4. Aino-Kaisa Saarinen (FIN)   +1:13.1
5. Elizabeth Stephen (USA)   +1:39.6

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. Marit Bjoergen (NOR) 1145 poena
2. Therese Johaug (NOR) 768
3. Heidi Weng (NOR) 731
4. Ingvild Flugstad Oestberg (NOR) 609
5. Ragnhild Haga (NOR) 398

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti