Justyna Kowalczyk slavila na otvaranju sezone

Marit Bjørgen zaustavljena u četvrtfinalu

Justyna Kowalczyk slavila na otvaranju sezone

Justyna Kowalczyk je pobjednica prve utrke Svjetskog kupa u Cross-Countryju koja se vozila u Kuusamu. Radilo se u sprinterskoj utrci klasičnim stilom na 1.4 kilometra.

Poljakinja je slavila ispred Amerikanke Kikkan Randall i Denise Hermman iz Njemačke. Kowalczyk je dosta loše startala u kvalifikacijama, završila je kao osma, ali je bila sve bolja kako se bližila finalna utrka. Za razliku od Marit Bjørgen koja je bila najbrža u kvalifikacijama, međutim nije uspjela dalje proći od četvrtfinala.

Bjørgen ima 12 zlata sa svjetskih prvenstava i još tri zlata iz Vancouvera uz 59 pobjeda u Svjetskom kupu. S obzirom na eliminaciju u četvrtfinalu, Bjørgen prvi put u četiri godine neće povesti na početku sezone u Svjetskom kupu.

U finalnoj utrci pored tri nordijke na postolju, nastupile su još Ruskinja Evgenia Shapovalova, Norvežanka  Celine Brun - Lie i Šveđanka  Ida Ingemarsdotter.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.