Kanada osvojila četvrto uzastopno zlato

Kanađanke neprikosnovene u hokeju

Kanada osvojila četvrto uzastopno zlato

Ženska hokejaška reprezentacija Kanade osvojila je četvrto uzastopno zlato na Zimskim olimpijskim igrama. 

Kanađanke su u sjajnom finalu bile bolje od najvećih rivalki Amerikanki sa 3:2 nakon produžetka. Amerikanke su vodile sa 2:0, ali nius imale snage da konačno dođu do olimpijskog zlata - prvog nakon Nagana 1998. godine. 

Meghan Duggan je sredinom druge trećien dovela SAD u vodstvo, da bi Alex Carpenter početkom trećeg perioda udvostručila prednost Amerikanki. Tri i pol minute prije kraja SAD su imale velikih 2:0 i zlatnu medalju, ali Kanada se nije predavala. 

Brianne Jenner je nepune tri i pol minute prije kraja smanjila prednost Amerikanki, da bi Marie-Philipp Poulin 50 sekundi prije kraja pogodila za produžetak. Ista igračica je svojim drugim golom na utakmici u 9. minuti produžetka donijela Kanadi pobjedu i novo zlato. 

U utakmici za treće mjesto i bronzanu medalju Švicarska je sa 4:3 slavila protiv Švedske, a i Šveđanke su kao i Amerikanke prosule vodstvo od 2:0 i nisu uspjele doći do medalje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.