Kanađani osigurali prvo mjesto, Slovenija ispada

Bliži se završnica grupne faze

Kanađani osigurali prvo mjesto, Slovenija ispada

Kanađani su visokom pobjedom protiv Švicarske osigurali prvo mjestu u grupi A. U dosadašnjem dijelu prvenstva, Kanađani su u šest utakmica uzeli maksimalnih 18 bodova uz gol razliku 39:13.

Švicarci su se držali do 28 minute, a onda su se počeli raspadati. Aaron Ekblad, Jordan Eberle i Cody Eakin do kraja druge trećine postavili stvari na svoje mjesto, s obzirom da je Kanada vodila 5:1. Damien Brunner uspio je smanjiti na 5:2 samo da bi Sean Couturier i Claude Giroux (57:08) postavili konačnih 7:2. Do kraja prvog kruga, Kanađani još moraju odraditi utakmicu protiv Austrije. Švicarci kako sada stvari ostaju jer su trenutačno četvrti sa devet bodova, tri više od pete Njemačke od koje su bolji u međusobnom omjeru. Švedska i Češka su za sada na drugom odnosno trećem mjestu grupe A.

U nedelju su Česi uspjeli slomiti otpor Njemačke koja je dva puta imala gol prednosti, ali su posustali do kraja. Česi na krilima Koukala,  Voračeka i neumornog Jagra napravili preokret za 4:2.

U grupi B Amerikanci ne posustaju i dalje su prvi. Petu pobjedu na turniru očekivano su ostvarili kontra Slovenije koja je sada ubjedljivo najlošija reprezentacija turnira. Nakon ovog šestog poraza, Slovenija je ostala bez teoretskih šansi da osigura opstanak u Elitnom društvu. Amerikanci su poveli sa 2:0 već u prvoj trećini, a oba gola postigao je Brock Nelson. U drugoj trećini Sloveniji je nadu vratio Aleš Mušič da bi konačnih 3:1 postavio Jack Eichel početkom trećeg dijela.

Najbolju utakmicu dana odigrali su Rusija i Slovačka, odluka je pala u produžetku. Kopecky je doveo Slovake u vodstvo, izjednačio je Mozyakin kada su Rusi imali čovjeka više. Tarasenko je na otvaranju treće dionice osigurao prednost Rusiji, ali je produžetke izborio Gaborik. Produžetak je trajao nešto više od dvije minute, gol za slavlje Rusije postiže Panarin. SAD su sada na vrhu grupe B sa 15 bodova, jednim više od druge Rusije, a tri od treće Finske, dok je Slovačka peta s osam bodova, dva manje od četvrte Bjelorusije koja ima i jednu utakmicu manje odigranu.

Rezultati:

Grupa A:
Češka - Njemačka 4:2
Kanada - Švicarska 3:2

Grupa B:
SAD - Slovenija 3:1
Rusija - Slovačka 3:2 (produžetak)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.