Kanađani razbile Ruse u finalu i uzeli jackpot

Nakon 2007. godine Kanada prvak

Kanađani razbile Ruse u finalu i uzeli jackpot

Izgleda pomalo čudno, ali je istinitio. Nakon osam godina čekanja Kanađani su osvojili ponovo naslov svjetskih prvaka. I to kako. U finalu su razbili Rusiju 6:1, čistih deset pobjeda uz gol razliku 66:15.

Uz 25. titulu, Kanađani su uzeli i jackpot od od milion švicarskih franaka namjenjen reprezentaciji koja do titule stigne bez ijednog izgubljenog boda, odnosno sa svih deset trijumfa u regularnih 60 minuta. Zanimljivo, najbliži skalpu svjetskih prvaka bili su Francuzi koji su u grupnoj fazi izgubili 3:4.

U finalu su Kanađani očitali lekciju Rusima. Jason Spezza je završio turnir sa 14 bodova (šest golova, 8 asistencija), Jordan Eberle je dodao gol manje, dok je najbolji strijelac sa sedam golova Taylor Hall koji ima i pet asista. Spezza je najbolji napadač na turniru, Brent Burns najbolji bek.

U finalu je pitanje pobjednika odlučeno već do polovine druge trećine. Cody Eakin je doveo Kanadu u vodstvo, Tyler Ennis je povisio na 2:0. U narednih osam minuta po jedan gol dodaju Sidney Crosby i Tyler Seguin. Posao su zaključili Claude Giroux i Nathan Mackinnon, dok je utješni gol za Ruse zabio Yevgeni Malkin. Na golu Kanade Mike Smith je tek imao 11 odbrana, Sergei Babrovski uz šest golova je imao 31 odbranu.

Finale:
Kanada - Rusija 6:1
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije