Klammer: Vratiti Olimpijadu u Sarajevo!
Klammer: Suosjećao sam sa patnjama vašeg naroda

«Leteći Franz» poslije 25 godine došao u BiH

Klammer: Vratiti Olimpijadu u Sarajevo!

Franz Klammer, skijaška legenda iz Austrije, nekadašnji najbolji spustaš svijeta doputovao je u Sarajevo poslije 25 godine. Popularni «Leteći Franz» sa puno emocija govorio je o našem glavnog gradu u kojem je prvi put bio 1983, godinu prije ZOI 84.

«Drago mi je da sam ovdje, nakon toliko godina, poslije fantastične Olimpijade održane 1984. Rat koji vas je pogodio 90-ih godina i na mene je utjecao. Suosjećao sam sa patnjama Sarajeva i vašeg naroda», istakao je Klammer danas u Sarajevu.

Klammer je rekao i kako mu je izuzetno drago što se bh. prijestolnica oporavila od svih razaranja u bliskoj prošlosti.

«Olimpijski duh vraća se u Sarajevo. Grad se obnavlja, poprima konture evropske metropole i to me posebno raduje. Ovdje su ljudi sjajni, i opet se odlično osjećam u Sarajevu. Pred ovim gradom svijetla je budućnost. Uvijek ću rado dolaziti u moje Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu», rekao je Klammer.   


Za njega su mnogi navijali na Olimpijadi 1984. godine, ali tada nije ponovio uspjeh sa Olimpijade u Innsbrucku, kada je 1976. godine osvojio zlatnu medalju.

Blistava karijera
Franz Klammer, rođen je 3. decembra 1953. godine u austrijskom gradu Mooswaldu. Imao je blistavu karijeru. U spustu bio je pobjednik Svjetskog kupa 1975, 1976, 1977, 1978. i 1983. godine. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi 1976. u Innsbrucku.
U sezoni 1974/75 pobijedio je u osam od devet spustaških trka. U sezoni 1976/77 čak deset puta uzastopno slavio je u spustu, kada je i dobio nadimak «Leteći Franz». Ukupno, u karijeri zabilježio je 25 spustaških pobjeda u SK.   
«U Sarajevu sam bio 10. Međutim, ni tada nisam nosio loše uspomene iz ovog grada. Za vrijeme Olimpijade bilo mi je super, doživio sam izvanredne životne trenutke. Žao mi je što tada nisam obradovao navijače, ali pobijedio je tada bolji Bill Johnson. Vjerujem da će i u sutrašnjoj revijalnoj trci organizatori pripremiti stazu za njega i da može opet pobijediti na Bjelašnici», našalio je Klammer.

Naglasio je da će skijaške legende koje su sa njim doputovale u Sarajevo kako bi obilježili 25 godina od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara učinit sve da Sarajevo vrate u kalendar velikih skijaških takmičenja.

«Sarajevo može i sada organizovati najveće sportske događaje, u skijanju sigurno. Bjelašnica je odlična planina. Vjerujem da ćete u narednim godinama dobiti jednu od trka Svjetskog kupa. To ova zemlja zaslužuje. Dokazali ste 1984. godine da možete biti odličnu domaćini najboljima, i mi ćemo iskoristiti svoj utjecaj kako bi Sarajevo dobilo trku. Nadam se da ćemo promocijom Sarajeva u svijetu u potpunosti pomoći, pa i vratiti jednog dana Olimpijadu u ovaj grad», tvrdio je Klammer.  

On danas radi Hypo grupaciji na projektima koji pomažu sport.

«Volim i svoj današnji posao. Drago mi je da sam ostao vezan uz sport i na ovaj način», kazao je Klammer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.