Kofler najbolji u  kvalifikacijama

Vikersund domaćin SP u ski letovima

Kofler najbolji u kvalifikacijama

M. Maksimović

Norveški Vikersund je četvrti u istoriji domaćin Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima.Kvalifikacije su održane u četvrtak, a naredna tri dana od petka do nedelje će biti održana dva pojedinačna i jedno ekipno takmičenje.

Naslov prvaka će pokušati odbraniti Simon Ammann koji je prije dvije godine na Planici slavio ispred Gregora Schlierenzauera i Andersa Jacobsena. Do sada su istoriji Svjetskih prvenstava održana četiri ekipna takmičenja, Austrijanci i Norvežani imaju po dva dva naslova, Austrijanci su aktuelni prvaci.

Letaonica u Vikersundu je prvi put domaćin SP bila 1977.godine, nakon toga 1990.drugi put, posljednji put prije 12 godina. Letaonica je u međuvremenu redizajnirana i trenutačno je najviša na svijetu.

Kvalifikacije su održane u četvrtak i bile su kobne za Jerneja Damjana, Emmanuela Chedala, Koroleva, Davidea Bresadolu. Pobjednik kvalifikacije je Andreas Kofler sa 221 metrom i 220.3 boda. Drugi je bio Norvežanin Rune velta (221.5), a treći Anders Fannemel (211). Najduži let dana je imao Francuz Vincent Descombes Sevoie (222.5), ali je na kraju bio šesti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.