Kostelićevo zbogom skijanju

Kraj blistave karijere

Kostelićevo zbogom skijanju

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić (37) okončao je bogatu karijeru na mjestu gdje je postizao najveće uspjehe - u Wengenu.

Kostelić je danas odvezao posljednji trku, što je i sam potvrdio za televiziju ARD između dvije trke kombinacije.

Današnju kombinaciju Kostelić je završio na 22. mjestu, ali važnije od samog rezultata je podatak da se tokom cijele sezone borio sa povredom koljena, što pokazuje njegovu sportsku veličinu.

Kostelić je u karijeri imao 14 operacija, međutim, i pored mnogobrojnih savjeta ljekara i stručnog tima za novom operacijom i okončanjem karijere, ipak je nastupio u ovogodišnjem izdanju Svjetskog kupa.

Hrvatski skijaš u karijeri je zabilježio 26 pobjeda u Svjetskom kupu i 60 plasmana na pobjednički podijum. Osvojio je male kristalne globuse u slalomu (2002, 2011) i kombinaciji (2011, 2012, 2013), a najveći uspjeh u Svjetskom kupu mu je osvajanje velikog kristalnog globusa (2011).

Takođe, Kostelić u svojim vitrinama ima i četiri srebrne medalje sa ZOI, kao i tri odličja sa svjetskih prvenstva (zlato, srebro i bronza).

Zauvijek će ostati upamćen njegov podvig iz 2001. godine kada je u Aspenu osvojio slalomsku trku Svjetskog kupa sa startnim brojem 64.

Odlazi kao sedmi najbolji slalomaš svih vremena po FIS-u.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti