Lauryn Williams se upisala u legende

Amerikanka među pet besmrtnika

Lauryn Williams se upisala u legende

Osvajanjem srebra u bobu na Olimpijskim ugrama u Sočiju Amerikanka Lauryn Williams je ušla u historiju kao tek jedna od pet sportista koji su osvajali medalje i na Zimskim i na Ljetnim igrama. 

Williamsova je prije srebra u bobu osvojila zlato u atletskoj štafeti 4x100 metara na Olimpijskim igrama u Londonu prije dvije godine, kao i srebro na 100 metara na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine. 

Williams je za samo jednu sekundu ostala bez zlatne medalje u bob dvosjedu što je je spriječilo da postane prva sportistkinja u historiji sa zlatnim medaljama na obje Olimpijade. 

"Nisam ovdje došla da bih ispisala nove stranice historije. Došla sam ovdje da bih pomogla timu SAD. Nisam ovdje došla ni zbog medalje. Za mene ne postoji ništa zabavnije od vožnje sa Elenom. Uvijek ću se sjećati razgovora koje smo imale ovih dana. Ne svodi se sve na medalje", rekla je Lauryn Williams. 

Prije Williamsove samo četvero sportista je osvajalo medalje na obje Olimpijade. Edy Igan je osvojio zlato u boksu na OI 1920., da bi 12 godina kasnije osvojio zlato u bobu četvercu. Norvežanin Jakob Tulin Tams je 1924. osvojio zlatko u skijaškim skokova, a 12 godina kasnije okitio se sbrebrom u jedrenju. 

Kanadska biciklistkinja Clara Hughes je u Atlanti 1996. godine osvojila dvije bronze u drumskoj utrci i kronometru, a kasnije je na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, Torinu i Vancouveru osvajala zlato, srebro i bronzu u brzom klizanju. 

Christa Ludwig je, pak, jedina olimpijka sa dvije medalje osvojene u istoj godini. Ona je u Calgaryju 1988. godine osvojila zlato na 1.000 i srebro na 500 metara u klizanju, da bi samo pola godine kasnije na Ljetnim igrama u Seulu osvojila bronzu u sprintu u biciklizmu. 

Što se tiče američkog boba i atletike, Lauryn Williams nije bila jedina atletičarka koja se u Sočiju okušala u bobu. Bila je tu i sjajna atletičarka LoLo Jones, ali ona se nije uspjela okititi medaljom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.