Legendarna Jean King predvodi američku delagaciju u Sočiju

SAD sa dva gay člana delegacije

Legendarna Jean King predvodi američku delagaciju u Sočiju

Predsjednik SAD Barack Obama zbog zgusnutog rasporeda neće moći prisutvovati ceremoniji otvaranja ZOI-a u ruskom Sočiju, ali je prvi čovjek SAD-a odlučio poslati jasnu poruku ruskom narodu, ali i cijelom svijetu. 

Obama je ranije kritikovao ruski zakon o osobama homoseksualne orijentacije, a slanje američke delagacije, u čijem sastavu će biti nekoliko osoba homoseksualne orijantacije, na otvaranje igara biće još jedna jasna poruka američkog političkog i sportskog vrha. 

Američku delagaciju na otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju predvodiće osvajačica 39 Grand Slam teniskih naslova Billie Jean King, a u delagaciji će biti još bivši sekretar Domovinske sigurnosti Janet Napolitano, umjetnički klizač Brian Boitano, savjetnik predsjednika Rob Nabors, američki ambasador u Rusiji Michael McFaul i mnogi drugi. 

"Zaista sam ponosna što ću biti dio tima koji će dati veliku podršku osobama LGBT populacije", poručila je Billie Jean King, jedan od dva člana američke delegacije koji se javno deklarišu kao homoseksualci. 

Drugi član delegacije koji se javno deklariše kao gay je hokejašica Caitlin Cahow, a skijaš Bode Miller je sporni ruski zakon javno nazvao sramnim. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.