Ljudožder ide po 13. medalju na Igrama?

Ole Einar Björndalen

Ljudožder ide po 13. medalju na Igrama?

On je ovisan o higijeni i zdravlju. Kod sebe uvijek ima bočicu za dezinfekciju koju koristi nakon svakog rukovanja, a iako ne pije alkohol, svakog jutra konjakom „ubija“ bakterije u svojim ustima. Nikada nije bio bolestan, ima 40 godina, i u Sočiju je osvoji svoje sedmo olimpijsko zlato. Njegovo ime je Ole Einar Björndalen.

Božićne praznike sa porodicom nije proveo već 20 godina. U Salt Lake Cityju 2002. s tadašnjom djevojkom, poslije suprugom, s kojom se, pak, potom i razveo, nalazio se samo na cesti, a ne u sobi jer se plašio bakcila, čak je tokom Igara nije je želio ni poljubiti. Možda je smiješno, ali je na Igrama 2002. osvojio je četiri zlata, i tako je postao tek treći sportista historiji ZOI-ja kojem je to uspjelo.

U Sočiju je osvojio sedmo zlato i s 40 godina postao najstariji olimpijski pobjednik u historiji Zimskih olimpijskih igara. 

Sa 12 osvojenih medalja ovaj Norvežanin se izjednačio sa svojim zemljakom Björnom Daehlijem na listi najuspješnijih “zimskih” sportaša, a vrlo je vjerovatno da će ga danas i prestići. Dobio je nadimak “Ljudožder” jer je gladan za naslovima.

Trener koji ga je odveo do najvećih uspjeha Oyvind Hammer, inače prodavač usisavača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.