Marcel Hirscher slavio prvu pobjedu ikad u Söldenu
Foto: epa.eu

Šampion krenuo šampionski

Marcel Hirscher slavio prvu pobjedu ikad u Söldenu

Nakon što su jučer žene u austrijskom Söldenu otvorile novu sezonu Svjetskog kupa u alpskom skijanju, danas su na skijališta austrijskog zimskog sportskog centra izašli najbolji svjetski skijaši.

Pobjedu u prvom ovosezonskom veleslalomu odnio je aktuelni osvajač Svjetskog kupa, Austrijanac Marcel Hirscher. Ovo je za vlasnika Velikog kristalnog globusa bila prva pobjeda ikad u Söldenu. 

Na drugoj poziciji završio je Nijemac Fritz Dopfer, dok je treće mjesto zauzeo Alexis Pinturault. Najviše razloga za nezadovoljstvo može imati Amerikanac Ted Ligety koji je nakon prve vožnje bio na drugom, da bi poslije drugog laufa završio tek na desetom mjestu. 

Dobru drugu vožnju odvezli su francuski skijaš Victor Muffeat-Jeander i Italijan Davide Simoncelli. Francuz je nakon prve vožnje bio 18., a Simoncelli 22, da bi nakon druge vožnje završili na petoj odnosno šestoj poziciji.

Vrijedi kazati da je nakon prve vožnje također najbrži bio Austrijanac Marcel Hirscher, dok je drugo mjesto zauzeo je već pomenuti Ted Ligety. Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić nije se uspio plasirati u drugu vožnju, jer je nakon prve vožnje završio tek na 48. poziciji.

Na taj način Kostelić je ostao bez mogućnosti da na otvaranju sezone osvoji prve bodove. U Soldenu je u prvoj trci nastupio i bh. skijaš Igor Lajkert, ali od onih skijaša koji su završili prvi lauf imao je najslabije vrijeme.

Naredna utrka Svjetskog kupa vozi se 16. novembra,  a najbolje svjetske skijaše ugostiti će finski Levi.

Rezultati:
1. Marcel HIRSCHER (AUT)   2:28.09
2. Fritz DOPFER (GER)   +1.58
3. Alexis PINTURAULT (FRA)   +2.06
4. Benjamin RAICH (AUT)   +2.07
5. Victor MUFFAT-JEANDET (FRA)   +2.14
6. Davide SIMONCELLI Davide  (ITA)   +2.29
7. Marcus SANDELL (FIN)   +2.67
8. Thomas FANARA(FRA)   +2.85
9. Roberto NANI (ITA)   +3.00
10. Ted LIGETY (USA)   +3.02

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.