Marit Bjoergen donijela novo zlato Norveškoj

Zlato kod muškaraca otišlo u Finsku

Marit Bjoergen donijela novo zlato Norveškoj

Reprezentacije Norveške i Finske osvojile su zlatne medalje u timskom klasičnom sprintu u skijaškom trčanju na Olimpijskim igrama u Sočiju. 

U ženskoj konkurenciji zlato je očekivano otišlo u Norvešku, koju je i ovaj put predvodila legendarna Marit Bjoergen. Pored Bjoergen u timu Norveške je još bila Ingvild Oestberg. Norvežanke su slavile u vremenu 16:04.05. 

Ovo je za Marit Bjoergen druga zlatna medalja u Sočiju, peta u karijeri, a deveta ukupna medalja. Više od nje ima samo talijanska takmičarka Stefania Belmondo, ali su od njih 10 samo dvije zlatne. 

Potpuni uspjeh skandinavskog trčanja upotpunile su Finska i Švedska. Finkinje su u sastavu Kerttu Niskanen i Kaisa Saarinen osvojile srebro, dok su Ida Ingemarsdotter i Stina Nilsson donijele Švedskoj bronzanu medalju. 

Prvo zlato za Finsku u Sočiju osvojili su Sami Jauhojaervi i Iivo Niskanen u muškom dijelu skijaškog sprinta. Oni su iskoristili pad njemačkog takmičara koji je koštao Njemačku medalje, te sa skoro sekundu prednosti slavili ispred Rusije. 

Srebro za Rusiju osvojili su Nikita Kriukov i Maksim Vylegzhanin, dok je bronza, kao i u ženskoj konkurenciji, otišla u Švedsku. Za Švedsku su trčali Emil Joensson i Teodor Petersson. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.