Mikaela Shiffrin zadržala krunu Snježne kraljice
Foto: epa.eu

Amerikanka slavila na Sljemenu

Mikaela Shiffrin zadržala krunu Snježne kraljice

Američka skijašica Mikaela Shiffrin pobjednica je prve utrke Svjetskog kupa za skijašice u 2015. godini, a Amerikanka je trijumfovala u slalomu, jubilarnom desetom izdanju Snježne kraljice, na Sljemenu.

Aktuelna svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica u ovoj disciplini dominantno je slavila u petom slalomu sezone Svjetskog kupa, odbranivši tako titulu Snježne kraljice koju je osvojila kad se posljednji put vozilo na Sljemenu (2013. godine).

Shiffrin je u prvoj vožnji bila najbrža uprkos nekoliko grešaka, a u drugoj je očitala pravu lekciju konkurenciji odskijavši i elegantno i brzo. Koliko je bila impresivna, najbolje govori podatak da je udvostručila prednost ispred drugoplasirane Austrijanke Kathrin Zettel (sa 80 stotinki na 1.68 sekundi).

Mjesto na pobjedničkom postolju, prvom u svojoj karijeri, osigurala je i Norvežanka Nina Loeseth, dok je Tina Maze završila kao peta.

Ovakvim raspletom Shiffrin je došla u poretku slaloma na samo jedan bod zaostatka za vodećom Fridom Hansdotter koja je danas osvojila četvrto mjesto. 

Rezultati Snježne kraljice (slalom):
1. Mikaela Shiffrin (SAD)   1:56.66
2. Kathrin Zettel (AUT)   +1.68
3. Nina Loeseth (NOR)   +2.79
4. Frida Hansdotter (SWE)   +3.27
5. Tina Maze (SLO)   +3.50
6. Erin Mielzynski (CAN)   +4.02
7. Marie-Michele Gagnon (CAN)   +4.35
8. Chiara Costazza (ITA)   +4.62
9. Sara Hector (SWE)   +4.76
10. Carmen Thalmann (AUT)   +4.99

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. Tina Maze (SLO) 777 poena
2. Mikaela Shiffrin (SAD) 545
3. Anna Fenninger (AUT) 487
4. Kathrin Zettel (AUT) 418
5. Frida Hansdotter (SWE) 359

Poredak Svjetskog kupa (slalom):
1. Frida Hansdotter (SWE) 320 poena
2. Mikaela Shiffrin (SAD) 319
3. Tina Maze (SLO) 294
4. Kathrin Zettel (AUT) 248
5. Maria Pietilae-Holmner (SWE) 245

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.