Može li Chicago odbraniti naslov u nikad jačoj konkurenciji?

Počinje drugi krug NHL doigravanja

Može li Chicago odbraniti naslov u nikad jačoj konkurenciji?

Završen je prvi krug NHL doigravanja koji je ponudio fantastičan hokej i jedno od najuzbudljivijih doigravanja posljednjih nekoliko sezona. 

Većina serija riješena je tek nakon šest ili sedam odigranih utakmica, a najviše uzbuđenja ponudio je duel Zapadne konferencije između San Josea i Los Angelesa. Sharksi su vodili sa 3-0 u seriji, ali se Kingsi nisu predavali i uspjeli su preokrenuti seriju i proći dalje. 

Međutim, predaha nema, jer već sutra nas očekuju prve utakmice polufinala. U igri za Stanley Cup ostalo je osam najboljih klubova među kojima i najveći klubovi lige svih vremena. Nažalost, tu jedino nema Toronto Maple Leafsa, koji nisu ni izborili doigravanja. 

Hokejaški klasik između Bostona i Montreala

Derbi Istočne konferencije igraju dva velikana ovog sporta Boston i Montreal. Dva člana tzv. originalne šestorke koja je igrala u prvoj NHL sezoni sučelit će se po 34. put u doigravanju, a četvrti put od 2008. Montreal Canadiensi imaju bolji skor 24-9, ali Boston je dobio sedam od 11 posljednjih međusobnih duela. 

Boston je u prvom krugu dobio Detroit sa 4-1, dok je Montreal pomeo Tampu Bay sa 4-0. Bruinsi su u posljednje tri sezona čak dva puta igrali finale, a 2011. godine su osvojili naslov prvaka. Iako i jedni i drugi imaju sjajne igrače, Boston Charu, Bergerona, Lučića, Krejcija, Iginlu, a Montreal Vaneka, Paciorettyja i Desharnaisa, seriju će vjerovatno odlučiti dvoboj dvojice ponajboljih golmana lige Tuukke Raska i Careya Pricea. 

Rangersi žele prvi naslov nakon 20 godina

U drugom polufinalu Istočne konferencije sastaju se Pittsburgh Penguinsi i NY Rangersi. Biće to njihov prvi duel u doigravanju nakon 2008. godine. New York čeka trofej Stanley Cupa punih 20 godina, ali čini se da su Pingvini ipak blagi favoriti u ovoj seriji, pogotovo što je golman Rangersa Henrik Lundqvist daleko od njegove prave forme. 

S druge strane, napad Pittsburgha dosekao je pravu formu kada je najpotrebnije. Sidney Crosby, Evgeny Malkin, Chris Kunitz, James Neal i Kris Letang igrali su sjajno u seriji protiv Columbusa (4-2), dok su veterani Rangersa Rick Nash, Martin St.Louis i Brad Richards dosta istrošeni nakon naporne serije protiv Philadelphije (4-3). 

Chicago favorit protiv Minnesote

Aktuelni prvaci Chicago Blackhawksi prvi krug su prošli sredivši St. Louis sa 4-2 u seriji, a sada ih na putu do odbrane naslova čeka Minnesota Wild, koja je bila na ivici provalije protiv Colorada, ali se ipak uspjela spasiti. Colorado je vodio sa 3-2, ali je Minnesota preokrenula seriju i prošla dalje. 

Chicago ima fantastičan napad (Patrik Sharp, Patrick Kane, Duncan Keith, Jonathan Toews) kao i jednog od najboljih odbrambenih igrača lige Brenta Seabrooka, ali ni Minnesota nije bez municije. Imena Zacha Parisea, Danyja Heatleya, Ryana Sutera, Matta Moulsona i Mikke Koivua daju garanciju da ćemo gledati sjajnu seriju. 

Navijači napokon dočekali veliki kalifornijski derbi

Pored duela velikana Bostona i Montreala, najviše pažnje u polufinalu izaziva kalifornijski derbi između Anaheima i Los Angelesa na koji su navijači ova dva kluba čekali punih 20 godina. Ducksi su prvi krug prošli sa 4-2 protiv Dallasa, dok su Kingsi nakon 0-3 preokrenuli seriju protiv još jednog kalifornijskog rivala San Josea. 

Kingsi su imali veliku podršku golmana Jonathana Quicka, ali kada igraju ova dva kluba onda su sve oči uprte u napadačke linije. Glavna snaga Kingsa su sjajni Slovenac Anze Kopitar, zatim Justin Williams, Jeff Carter, Tyler Toffoli, Marian Gaborik i Tanner Pearson, dok se Ducksi uzdaju u Ryana Getzlafa, Coreya Perryja, Andrewa Cogliana, Nicka Bonina i finskog veterana Teemmua Selannea. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije