Na Olimpu upaljena olimpijska baklja

Kreće na put dug 69.000 kilometara

Na Olimpu upaljena olimpijska baklja

U nedelju u 11 časova u Olimpiji, u Grčkoj, upaljena je olimpijska baklja, 132 dana prije početka Igara u ruskom Sočiju.

Ceremoniju je organizovao Grčki olimpijski komitet, a baklja počinje svoj put dug više od 65 hiljada kilometara u kojem će proći kroz sve 83 regije Rusije dok konačno ne dođe do Olimpijskog stadiona u Sočiju sedmog februara 2014. godine.

Među nosiocima baklje nalaze se Valentina Terješkova, prva žena-kosmonaut, četvorostruki olimpijski šampion u gimnastici Aleksej Njemov. Najmlađi nosilac baklje ima 14 godina, a najstariji 93.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.