Nagrada za veličanje optuženih ratnih zločinaca
Nemanja Košarac i Mladen Plakalović, ponosni poziraju

Deja vu, samo u Bosni i Hercegovini

Nagrada za veličanje optuženih ratnih zločinaca

Sjećate li se mladog biatlonca Nemanje Košarca? Ne, on nije osvojio medalju na Olimpijadi, nije osvojio ništa. On javno veliča optužene ratne zločince.

Kako je SportSport.ba pisao još 2. jula 2010. godine, mlađahni Košarac, zajedno sa svojim kolegom iz skijaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, fotografisao se u majicama sa likovima ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, te iste fotografije objavio na svom profilu na internet socijalnoj mreži Facebook.

 

Tadašnji zamjenik ministra u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Senad Šepić grmio je nakon objavljenih fotografija:

 

"Ovakvo ponašanje zaslužuje najoštriju osudu svih u Bosni i Hercegovini, a Plakalović i Košarac za veličanje Karadžića i Šešelja moraju biti sankcionisani". 

 

Međutim, kako to obično biva u Bosni i Hercegovini, desilo se upravo suprotno. Nemanja Košarac stavljen je na listu "sportista internacionalnog razreda", odlukom Vijeća ministara 25. maja 2010. godine. Država je Košarca nagradila stipendijom u visini od 3.000 KM, iako mladi skijaš forsira ideologiju koja negira postojanje te iste države. Paradoksalno zar ne?

 

U službenom glasniku Bosne i Hercegovine izdanom u aprilu 2010. godine iznijeta je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prema kojoj se zvanje sportiste internacionalnog razreda dodjeljuje za deset bh. sportista, a među njima i Nemanji Košarcu. 

 

Košarac kao da je zadužio ovu državu svojim sjajnim nastupima na sniježnim stazama i brojnim medaljama, pa mu onda ona treba pomoći. Kažemo kao, jer to nije ni blizu istine. Niti je Košarac vrhunski sportista, niti je njegovo ponašanje u sportskom, ali i bilo kakvom drugom duhu.

 

Ovaj mladi biatlonac nikada u svojoj karijeri niti jednu utrku nije završio ni među prvih deset, a ne kamoli da se popeo na pobjedničko postolje. Da budemo precizniji, njegovi najbolji rezultati u Svjetskom kupu se kreću od 89. mjesta u sezoni 2007/2008. u Antholz-Anterselva (Italija), pa do 112. pozicije u sezoni 2010/2011. u Khanty-Mansiysku (Rusija).

 

Dakle, osim što voli da veliča optužene ratne zločince, nema nikakvih rezultata koji bi mu dali za pravo da ga država finansira. Nažalost, u Bosni i Hercegovini je i ovo bilo više nego dovoljno da mu se dodijeli zvanje sportiste internacionalnog razreda. Moćno zvuči ova titula, nema šta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.