Olimpijski dnevnik, 13. dan

Najveći pobjednici Olimpijade - volonteri!

E. Haračić

Stigli su iz cijelog svijeta, ipak najviše njih iz Rusije, posebno Moskve. Ukupno 22.000 malih zlatnih pobjednika.

Svuda i u svakom trenutku, čopor nasmijanih lica u šarenim olimpijskim uniformama  posljednjih 14 dana bili su oko nas spremni da nam pomognu sa svime što bi nam moglo zatrebati. Bilo da nose neke kutije, pokazuju pravac ili jednostavno dijele besplatne zagrljaje, volonteri su ti koji Olimpijadi daju poseban šmek, duh mladosti i prijateljstva.

Nezamislivo bi bilo organizovati jedan ovako veliki događaj bez armije vrijednih ruku. Volonteri su momci i djevojke, majke, očevi, nane… spremni da ugrade sve što mogu pružiti u ovako značajan događaj. Najveći dio njih su omladinci i upravo oni će nositi najljepše uspomene iz Sočija. Među njima sklopljena su prijateljstva koja će trajati godinama, izgrađen je osjećaj zajedništva i one snage koju dobijete kad znate da ujedinjeni možete napraviti sve.

Jedan od volontera dodjeljenih našem timu je doktor nauka, on je na raspolaganju predsjednicima bh. komiteta za bilo šta što bi im moglo zatrebati. Drugi, Ilija, je vlasnik marketinške agencije, otac dvoje djece koji uz posao izdaje i dva stana u Moskvi. Stigao je ovdje sa ženom, uposlenicom Unicredit banke, također volonterkom, da besplatno pomognu Rusiji da se otvori prema svijetu. Ali, nedajte se zavarati i pomisliti da se on i žena super zabavljaju na besplatnom godišnjem odmoru u Sočiju. Smješteni su odvojeno, oko pola sata vožnje autoputem jedno od drugog i mogu se vidjeti tek kad šef bh. misije u Sočiju kaže da je Ilija slobodan i za njega nema više nikakav zadatak, a to se ne dešava baš svaki dan i nikada prije večeri. Ako moj kolega i ja krmeljavi moramo ustati u 7 ujutro da bismo na vrijeme bili na stazi, Ilija mora ustati minimalno sat i po ranije kako bi došao po nas, a svaki dan, tako je: svaki dan, je stigao 15 minuta prije dogovorenog vremena i čekao nas sa osmjehom na licu.

Upravo gledajući vrijedne ruske volontere, još smješnija postaje izjava ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da će Bosna i Heregovina biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Sve i kada bismo bili u stanju, a nismo ni blizu, da izgradimo dvorane, staze, željeznice, autoputeve, uspostavimo digitalne komunikacije i obezbjedimo sigurnost svim gostima, potpuno nemogućim čini se poduhvat da se 22.000 mladih ljudi motivira za besplatan rad.

Želimo li shvatiti veličinu ovih momaka i djevojaka pokušajmo ih ubaciti u naše okvirie. Tako bi trebalo očekivati da polovina studenata sarajevskog Univerziteta ostavi sve obaveze na mjesec dana i preseli recimo u Čapljinu da lokalcima pomognu da svoja vrata otvore cijelom svijetu. Pazite, to su znači svi oni zgodni momci i djevojke koje viđamo kako ispijaju kafice na suncu u sarajevskim baštama i marljivo popunjavaju listić kladionice ili tapkaju Facebook na mobitelu. Da ne griješimo dušu, par stotina njih bi se i moglo ubijediti u vrijednosti društvenokorisnog rada, ali oni bi volontirali kao direktori, ministri ili savjetnici, dok ovi u Rusiji lopataju, stoje po sedam sati na raskrsnicama, ili kao naš Ilija ne spavaju po cijelu noć da bi prevezli “neke tamo strane novinare” sa aerodroma. I sve to rade uz neizostavni osmjeh, konstatno po malo plesuckajući.

To je duh koji je kod nas davno zaboravljen i samo na podsjećanju na njega beskrajno smo zahvalni našim domaćinima. Oni su zaista istinski zlatni u Sočiju.

Želite li volontirati na narednim Zimskim olimpijskim igrama, 2018. godine u južnokorejskom Pyeong Changu, nije kasno, a nije ni nemoguće. Prijavite se na: [email protected].

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.