Nakon žena i muškarci potvrdili dominaciju Norveške

Svjetski kup u cross countryju

Nakon žena i muškarci potvrdili dominaciju Norveške

Martin Johnsrud Sundby trijumfovao je danas u utrci Svjetskog kupa u disciplini na 10 km slobodnom tehnikom na domaćem tlu u Lillehammeru.

Norveški takmičari tako su nastavili sa dominacijom na takmičenju koje se održava u njihovoj zemlji, nakon što su norveške dame jutros "pomele" konkurenciju. 

Ništa drugačije nije bilo ni u muškoj konkurenciji. Pet od prvih šest takmičara bili su Norvežani, a tek Šveđanin Calle Halfvarsson na trećoj poziciji "poremetio" dominaciju domaćina.

Na drugom mjestu iza Sundbyja završio je Finn Haagen Krogh sa zaostatkom od 2.2 sekunde, što je za njega bio drugi podijum u samo dva dana, a ovom pobjedom izbio je na prvom mjesto u generalnom poretku ove mini turneje. Treće mjesto je zauzeo Sjur Roethe sa zaostatkom 6.4 sekundi, što je bilo njegovo prvo pobjedničkopostolje od decembra 2012. godine.

Rezultati, 10 km slobodno:
1. SUNDBY Martin Johnsrud (NOR) 22:55.8
2. KROGH Finn Haagen (NOR) +2.2
3. ROETHE Sjur (NOR) +6.4
4. HALFVARSSON Calle (SWE) +7.9
5. DYRHAUG Niklas (NOR) +18.9
6. JESPERSEN Chris Andre (NOR) +19.5

Generalni poredak mini turneje nakon druge etape:
1. KROGH Finn Haagen (NOR) 25:50.3
2. SUNDBY Martin Johnsrud (NOR) +20.3
3. GOLBERG Paal (NOR) +26.6
4. ROETHE Sjur (NOR) +27.6
5. HALFVARSSON Calle (SWE) +27.7
6. DYRHAUG Niklas (NOR) +43.2

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. SUNDBY Martin Johnsrud (NOR) 130 poena
2. NISKANEN Iivo (FIN) 100
3. DYRHAUG Niklas (NOR) 87

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.