Norvežani svjetski prvaci u ekipnoj konkurenciji

Prvi put nakon Faluna 1993. godine

Norvežani svjetski prvaci u ekipnoj konkurenciji

Ponovo nakon 22 godine, Norveška ima naslov svjetskog ekipnog prvaka. 1993. godine su svjetski prvaci postali Myrbakken, Brendryen, Berg i Bredesen. Istovremeno su Norvežani prekinuli dominaciju Austrijanaca koji su slavili pet puta zaredom. Zanimljivo, Norveška je posljednji put upravo u Falunu uzela ekipno zlato. Danas su slavili ispred Austrije i Poljske.

Tri Andersa, Bardal, Jacobsen i Fannemel te Rune Velta su naslov osigurali ujednačenim nastupom na velikoj, 134-metarskoj skakakonici u dvije serije skupili 872.6 bodova te za 19.4 bodova nadmašili branitelje naslova Austrijance (Stefan Kraft, Michael Hayboeck, Manuel Poppinger, Gregor Schlierenzauer).

Austrijanci su nakon prve serije bili na trećem mjestu, ali su s druga četiri skoka nadmašili
Japance (Junshiro Kobayashi, Daiki Ito, Taku Takeuchi, Noriaki Kasai) koji su s drugog pali na četvrto mjesto, jer su ih u drugoj seriji preskočili i Poljaci (Piotr Zyla, Klemens Muranka, Jan Ziobro, Kamil Stoch) koji su za pobjednicima zaostali 24.5 boda.

Rezultati
1.Norveška 872.6
2.Austrija 853.2
3.Poljska  848.1
4.Japan 831.2
5.Njemačka 809.2....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.