Orlovi najbolje lete u završnici sezone

U dva dana 15 letova preko 220 metara

Orlovi najbolje lete u završnici sezone

17. marta 1994. godine vidjeli smo prvi put kako jedan skijaš skakač probija famoznu granicu od 200 metara. Na Planici je Toni Nieminen doletio na 203 metra, ili sedam metara duže od Martina Höllwartha koji je istog dana sa 196 metara srušio rekord Ralpha Gebstedta (194 metra).

Na Planici se tog vikenda sjajno letilo. Espen Bredesen je dan kasnije doletio na 209 metara. Peter Prevc je imao pet godina, Fannemel godinu više. Raširene skije u obliku slova ‘v’ su predstavljale stigl skakanja koji su polako prihvatali mnogi, jer su na taj način stvarali veći otpor zraka.  To je podizalo skakače u vis, pa su skokovi odnosno letovi bili sve duži.

Iz godine u godinu su se granice pomjerale, nekako tradicionalno na Planici. Glavnu riječ su vodili Norvežani Espen Bredesen, Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren, Finac Matti Hautamäki, sve do Adama Małysza i Andreasa Goldbergera. Johan Remen Evensen je prije četiri godine na letaonici u Vikersundu prošao prvi preko 240 metara (243 metra). I onda je došao ludi vikend, opet u Vikersundu.

U dva dana smo vidjeli 15 letova preko 220 metara, od petka do nedelje ukupno 67 puta se išlo preko 200 metara. Letaonica u Vikersundu je obnovljena prije nekoliko godina, ali definitivno letovi preko 250 metara su njen limit. Završnica Svjetskog kupa rezervisana za Velikanku koja je također u "procesu renovinaranja". Bez obzira na to Slovenci najavljuju letove i preko 260 metara što je hrabro, ali u ovom trenutku ne i nemoguće.

"Mislio sam da je nemoguće ići preko 250 metara, ali sam onda vidio skok Vassilieva 254 metra što je bio dovoljan izazov. Uslovi za duge letove su bili idealni i ovoj je bio moj najbolji skok u karijeri", rekao je na kraju takmičenja Anders Fannemel.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.