Osmo zlato  za Northuga na svjetskim prvenstvima

Dominacija Norvežana se nastavlja

Osmo zlato za Northuga na svjetskim prvenstvima

M. Maksimović

Četvrto zlato na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju, za Norvešku je osvojio Petter Northug u disciplini 15 kilomtara slobodno. Northug je svoje osmo zlato na svjetskim prvenstvima osvojio u vremenu 34:37.1, ispred Johana Olssona i Torda Aslea Gjerdalena.

Šveđanin Olsson je zaostao 11.8 sekundi, dok je Norvežanin Gjerdalen u cilju kasnio 22.3 sekunde. Iako je ovo druga medalja za Northuga u Val Di Fiemmeu, neće ponoviti podvig iz Osla kada je osvojio tri zlata i dva srebra. Johan Olsson još uvijek nema zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava, ali zato je tu štafetno zlato iz Vancouvera na 4x10 kilometara.Za Torda Asle Gjerdalena ovo je drugo srebro u karijeri, jedno je osvojio u Oslu prije dvije godine, dok je u štafeti upravo sa Northugom, Sundbyjem i Rønningom bio najbolji na 4x10 kilometara.

 

 

Rezultati:

1.Petter Northug (Nor) 34:37.1

2.Johan Olsson (Šve) +11.8 

3.Tord Asle Gjerdalen (Nor) +22.3 

4.Ivan Babikov (Kan) +53.6 

5.Sjur Røthe (Nor)  +1:03.0 

6.Calle Halfvarsson (Šve) + 1:09.5 

7.Aivar Rehemaa (Est) 1:12.04 

8.Dario Cologna (Švi) +1:21.1

9.Axel Teichmann (Nje) +1:25.7

10.Daniel Richardsson (Šve) +1:26.8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.