Peter Prevc slavio u Sapporu i preuzeo žutu majicu

Sjajan dan slovenskih skakača

Peter Prevc slavio u Sapporu i preuzeo žutu majicu

Slovenac Peter Prevc na najbolji način je iskoristio izostanak vodećih svjetskih skakača sa japanske turneje, te je današnjom pobjedom u Sapporu preuzeo lidersku poziciju u ukupnom poretku Svjetskog kupa. 

Bio je to fantastičan dan za slovenske skakače. Čak sedmorica su ostvarila plasman u drugu seriju, a na kraju su četvorica završila među deset najboljic, trojica među prva četiri. Čak ni najstariji ljubitelji skijaških skokova ne pamte takav uspjeh slovenskih skakača. 

Peter Prevc je skokovima od 137 i 134,5 metara slavio pobjedu ispred svog zemljaka Jerneja Damjana, koji je ostvario skokove od 135,5 i 129, dok je treće mjesto zauzeo domaći veteran Noriaki Kasai skokovima 132,5 i 129 metara. 

Četvrto mjesto je osvojio Robert Kranjec, peto Daiki Ito, Nejc Dežman je bio sedmi, a prošlogodišnji pobjednik skokova u Sapporu Jan Matura osmi. Slovenac Robert Hrgota se u Sapporu na skakonici pojavio prvi put nakon skoro četiri godine odsustva i ostvario je sjajan plasman osvajanjem 18. mjesta. 

Zanimljiv podatak s današnjeg takmičenja u Sapporu je i razmak od 27 godina između najstarijeg i najmlađeg skakača. Najstariji Japanac Takanobu Okabe imao je 43 godine, a najmlađi Rumun Sorin Piteo samo 16. 

Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer i Anders Bardal nisu došli u Japan kako bi se što bolje spremili za Olimpijske igre u Sočiju, pa je Prevc sa današnjih 100 bodova preuzeo prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 732 boda, Kamil Stoch je drugi sa 721, dok Schlierenzauer na trećem mjestu ima 670 bodova. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.