Počinje najveći sportski događaj godine

Vancouver 2010

Počinje najveći sportski događaj godine

U petak će u kanadskom Vancouveru biti otvorene 21. Zimske Olimpijeske Igre. Kanada je zemlja bogata zimskim sportovima, tako da treba očekivati pravi spektakl, mada, kada su ovakve velike manifestacije u pitanju, spektakl je uvijek zagarantovan.

Takmičari će se za olimpijska odličja boriti u 15 sportova (Alpsko skijanje, biatlon, bob, skijaško trčanje, karling, umjetničko klizanje, freestyle, hokej na ledu, sankanje, nordijska kombinacija, skeleton, skijaški skokovi, snowboard, brzo klizanje i brzo klizanje na kratke staze).

Svakako kod nas će najviše pažnje privući takmičenja u alpskom skijanju, skijaškim skokovima, te hokeju koji je sve popularniji u posljednje vrijeme. Zanimljivo će biti u umjetničkom klizanju, biatlonu, snowboardu, dok karling ili skeleton nisu baš na listi sportova koji se "obavezno moraju" gledati.

Kada se olimpijski plamen upali u petak navečer i kada se na svečanom otvaranju pojave svi sportisti koji će predstavljati svoju zemlju, biće to početak zagarantovanog spektakla koji će uživo ili pred male ekrane privući milione gledatelja.

Olimpijske igre uvijek su mamac za sve ljubutelje sporta, ali se često zna deseiti da se za sport zainteresuju i oni koji ga prethodne četiri godine nisu baš pratili u velikoj mjeri. Očito je da u tim sjajnim danima svjetskog sporta svi žele biti suci i ocjenjivački žiri velikog događaja.

Kao i svake igre, tako će sigurno i ove iznjedriti neke nove asove o kojima će svijet dugo vremena s mnogo divljenja govoriti. Nema sumnje da će biti i onih koji će se na OI pojaviti kako bi samo propagirali neku političku ideju ili se pojaviti kako bi svojim nastupom skrenuli pažnju javnosti na sebe.

Već sada se zna da će biti skijaša iz afričkih zemalja koji će kasniti za pobjednikom po pola minute i slaviće to kao veliki uspjeh. Ali, stvarno mi nije jasno zašto će svi gledati s čudženjem u nekog Senegalca kad na svakoj olimpijadi bude evropskih takmičara koji nisu puno bolji. Da ne bude kako samo gledamo druge moramo priznati da su često i naši skijaši za pobjednikom kasnili po dvadesetak sekundi. A mi nismo iz Afrike. Mi smo olimpijska zemlja koja ima skijališta.

Među najvećim svjetskim zimskim olimpijskim silama svakako su Rusija, SAD, Kanada, Austrija, Francuska, Njemačka, te se tu još svaki put ugura po neka zemlja. Svakako treba tu svrstati skandinavske zemlje, te Kinu, Japan i Holandiju koja ima odlične takmičare u brzom klizanju.

U narednim danima ćemo vam pokušati predstaviti sportove u kojima će se takmičari boriti za olimpijska oldičja, najveće zvijezde te potencijalna iznenađenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.