Počinje Novogodišnja turneja

Jubilarno 60. izdanje

Počinje Novogodišnja turneja

Njemačke i austrijske planine spremne su da dočekaju skijaše-skakače u 60. izdanju Novogodišnje turneje četiri skakaonice.

Novogodišnja turneja četiri skakaonice sigurno je najpoznatije takmičenje u skijaškim skokovima. Održava se redovno od 1952. godine, na prelasku iz stare u novu godinu. Sutra počinje ovogodišnje izdanje Turneje, a na rasporedu će biti kvalifikacije u Oberstdorfu. Nakon njemačkog zimovališta najbolji skijaški-skakači na Novu godinu sele u Garmisch-Partenkirchen, a potom već tradicionalno slijede dvije austrijske postaje - Innsbruck 4. januara i Bischofshofen dva dana kasnije. 

Oči domaćih navijača bit će uglavnom uprte na dvoboj između njemačkih i austrijskih takmičara. Ove dvije nacije trenutno su najdominantnije, te u ukupnom poretku kombinovano imaju šest predstavnika u top 10. Međutim, Norveška ima adut u rukavu, Andersa Bardala, koji bi mogao pomrsiti račune svima. Bardal se trenutno nalazi na drugom mjestu ukupnog poretka u Svjetskom kupu. 

Nijemci se najviše oslanjaju na takozvani dvojac F&F, Richarda Freitaga i Severina Freunda. Njemački navijači posebno vjeruju u Freitaga i nadaju se da bi on mogao biti pobjednik Novogodišnje turneje. Ove sezone došao je do svoje prve pobjede u okviru Svjetskog kupa, a to je bilo u češkom Harrachovu početkom ovoga mjeseca. Javnost u Njemačkoj smatra da je Freitag legitimni nasljednik Svena Hannavalda, jedinog skijaša-skakača koji je do sada zabilježio Grand Slam, pobijedivši na sve četiri skakaonice. 

"Usredsrediću se na svoj skok i neću razmišljati o drugim stvarima. Jedva čekam da počne takmičenje, a atmosfera će biti odlična što me posebno raduje", rekao je Freitag koji je ove godine sedam puta bio u top 10, od devet održanih takmičenja u Svjetskom kupu.

Sa druge strane, Austrija ima tri predstavnika koja se u medijima najviše favoriziraju, a to su Andreas Kofler, Gregor Schlirenzauer, te Thomas Morgenstern. Kofler je trenutni lider u Svjetskom kupu, te je logično favoriziran od strane kladionica, kao i medija. On je nevjerovatno stabilan i zna kako osvojiti turnir, jer mu je to pošlo za rukom u sezoni 2009/2010. Ove sezone osvojio je četiri takmičenja i čini se kako se može nositi sa pritiskom.

Schlirenzauer nikada nije bio ukupni pobjednik Novogodišnje turneje, ali je u karijeri uspio ubilježiti pojedinačne pobjede na sve četiri skakaonice. U odnosu na prošle sezone, napredovao je na psihološkom planu, a također je veoma ambiciozan. Iako ima samo 21. godinu, posjeduje mnogo iskustva, a do sada je ostvario 36 pobjeda u Svjetskom kupu. Ukoliko ostane zdrav i bude imao više sreće nego u prethodnim godinama, definitivno može osvojiti Turneju. 

Aktuelnog osvajača Svjetskog kupa i Novogodišnje turneje, Tomasa Morgensterna, nije potrebno mnogo predstavljati, jer njegovi kvaliteti su poznati ljubiteljima skijaških skokova. U ovogodišnje izdanje takmičenja ulazi kao favorit iz sjene i njegovo ime nije puno spominjano kroz cijelu sezonu, zbog nešto lošijih rezultata. Ipak, opušteniji pristup i bez pritiska mogao bi pomoći 25-godišnjem Austrijancu da se domogne druge uzastopne pobjede na ovom takmičenju.

Norvežanin, Anders Bardal, ovosezonsko je osvježenje u Svjetskom kupu. Iako se takmiči više od 10 godina, nikada nije bio pobjednik Svjetskog kupa. Ipak, čini se da u ovoj sezoni ima recept za taj podvig, jer je u pet posljednjih takmičenja bio konstantan, te je uvijek završavao među pet najboljih takmičara. To je jedan od načina za osvajanje Novogodišnje turneje, a Janne Ahonen je najbolji primjer za to. Naime, Ahonen je 1999. godine došao do trofeja na Novogodišnjoj turneji bez ijedne pojedinačne pobjede. 

Od favorita iz sjene moramo izdvojiti Kamila Stocha, koji je sigurno bolji negoli to pokazuje trenutni plasman, te Roberta Kranjeca, iskusnog Martina Kocha i Simona Ammanna. Zanimljivo je da će Martin Schmitt učestvovati po 16. put na ovom takmičenju. Iskusni Nijemac još uvijek vjeruje u sebe, iako su male šanse da se priključi u borbu za sami vrh.

Također, legendarni Noriaki Kasai će učestvovati na ovogodišnjem izdanju Turneje, možda i posljednji put u svojoj karijeri. Takmičenje u Bischofshofenu će mu biti 400. nastup na završnom događaju u Svjetskom kupu. Kasai je svoj debitantski nastup ubilježio davne 1989. godine, a Schlirenzauer i Freitag tada nisu bili rođeni. 

Novogodišnja turneja se teško može porediti sa drugim takmičenjima u skijaškim skokovima. To je najbolje opisao Christof Duffner, bivši njemački ski skakač, rekavši kratko i jasno: "Novogodišnja turneja je Novogodišnja turneja."

Raspored takmičenja na 60. izdanju novogodišnje turneje Četiri skakaonice u skijaškim skokovima:

Oberstdorf 30.12.2011
Garmisch-Partenkirchen 1.1.2012. godine
Innsbruck 4.1.2012. godine
Bischofshofen 6.1.2012. godine

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije