Počinje Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu

Švedska brani naslov

Počinje Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu

Utakmicama Švicarska - Rusija i Francuska - Kanada starta Svjetsko prvenstvo Elitne divizije u hokeju na ledu. Domaćin je Bjelorusija  za razliku od predhodnih godina, sve utakmice će se igrati u jednom gradu (Minsk) odnosno u dvije dvorane.

Chizhovka Arena će ugostiti selekcije grupe A, Minsk  Arene one iz grupe B. I sistem takmičenja je doživio promjene. Sada imamo dvije grupe sa po osam selekcija, po četiri idu u četvrtfinale.

Ne treba zaboraviti niti činjenicu da ovo prvenstvo dulazi u trenucima kada je poprilično burno Ukrajini sa kojom graniči na jugu, ali i Rusijom na sjeveru i istoku. S obzirom na novonastalu situaciju u okruženju, neki tražili da se oduzme Bjelorusiji domaćinstvo, ali od toga nije bilo ništa.

Titulu prvaka branit će Šveđani koji su kao i Finci stigli sa starim selektorom za razliku od Rusije, Kanade, SAD-a. Naravno godinama smo se navikli da na Svjetskom prvenstvu nemamo previše velikih zvjezda, takav je slučaj i sa Bjelorusijom.

U grupi A su raspoređene uz Kanadu i Francusku još Slovačka, Češka, Italija, Norveška te Švedska i Danska. U grupi B su još domaćini Bjelorusi, Njemačka, Latvija, Kazahstan i Finska. Najveća zvijezda turnira je svakako Alexander Ovechkin koji je opet u reprezentativnom dresu. Može li pomoći da se Rusi nakon dva slabija rezultata vrate u igru vidjet ćemo.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.