Reichelt slavio, Jansrud razočarao, Miller pao
Foto: epa.eu

Drugo zlato za Austriju

Reichelt slavio, Jansrud razočarao, Miller pao

Nakon zlata Anne Fenninger u superveleslalomu na Svjetskom prvenstvu, uspjeh svoje reprezentativne kolegice ponovio je i Hannes Reichelt.

Austrijanac je do zlata stigao vremenom od 1:15.68, dok je na drugom mjestu završio Kanađanin Dustin Cook, što je defitivno bilo najveće iznenađenje današnje utrke. Bronzanu medalju osvojio je francuski skijaš Adrien Theaux, a za prvoplasiranim kasnio je 24 stotinke.

Austrijskom skijašu ovo je prva zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu, dok je njegovom zemljaku Matthiasu Mayeru pobjedničko postolje pobjeglo za tri stotinke, baš kao i jednom od najvećih favorita za medalju Kjetilu Jansrudu.

Norvežanin koji je trenutno prvoplasirani u poretku ove discipline u okviru Svjetskog kupa već je na samom startu svoje vožnje napravio dvije velike greške, a malo mu je nedostajalo da izleti sa staze. Jedan jak sudar sa kapijom platio je lakšom povredom ramena, ali i zaostatkom koji je bio prevelik za mjesto na pobjedničkom postolju.

Jansrud je još dobro prošao u poređenju sa Amerikancem Bodeom Millerom koji nije uspio završiti svoju povratničku utrku nakon nezgodne operacije leđa. Američki skijaš je nakon sudara sa kapijom ostao bez štapa, a prilikom pada zaradio je neugodnu posjekotinu na desnom koljenu.

Za razliku od Millera dobru povratničku vožnju odvezao je Aksel Lund Svindal koji je na kraju završio na šestom mjestu, a u jednom trenutku je bio i na prvom mjestu, ali samo kratko.

Svjetsko prvenstvo (super G), rezultati:
1. Hannes Reichelt (AUT) 1:15.68
2. Dustin Cook (CAN) +0.11
3. Adrien Theaux (FRA) +0.24
4. Matthias Mayer (AUT) +0.27
4. Kjetil Jansrud (NOR) +0.27
6. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.37
7. Didier Defago (SUI) +0.39
8. Georg Streitberger (AUT) +0.54
9. Ted Ligety (USA) +0.70
10. Klemen Kosi (SLO) +0.71

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.