Rusi deklasirali Amerikance, veliki preokret Francuske

Viceprvaci svijeta još uvijek na nuli

Rusi deklasirali Amerikance, veliki preokret Francuske

Četiri utakmice grupna faze takmičenja odigrana su u ponedeljak na Svjetskom prvenstvu. Derbi dana bio je naravno meč starih rivala, hokejaški klasik, Rusa i Amerikanaca. Rusi su upisali i treću pobjedu zaredom, pregazili su Amerikance 6:1.

Dva igrača su bila u glavnim ulogama. Viktor Tikhonov je postigao dva gola uz asistenciju, dok je Ovechkin uz dva asista dodao i jedan gol. Za Amerikance je posebno bila teška druga dionica koju su Rusi dobili 4:1. Ako nešto može biti utjeha Amerikancima onda je to podatak o 39 odbrana koliko je imao Vasilevski. Na drugoj strani Thomas je primio pet, Leggio jedan gol, Rusi su zabili šest golova iz 23 udarca.

Švicarci su posljednjih godina napredovali, prošle godine su igrali finale, na ovom imaju puno problema. Tri utakmice, tri poraza. Nakon Rusa i Amerikanaca, izgubili su i od Bjelorusije. Vodili su Švicarci 2:1, ali su domaćini napravili preokret. Kostitsyn je izjednačio na 3:3, a gol odluke postiže Grabovski 2:06 prije kraja utakmice.

U grupi A nakon tri utakmice, Francuska ima dvije pobjede. Slovaci su imali 3:1 nakon dvije trećine, a onda u četvrtoj za devet minuta Francuzi postižu četiri gola. Amar i Roussel su postigli po jedan u razmaku od 26 sekundi, Fleury je doveo Francusku u vodstvo, a pobjedu je ovjerio drugim golom Roussel 28 sekundi prije kraja.

Blizu preokreta su bili Česi. Kanađani su nakon 40 minuta imali 4:1, a onda za 49 sekundi Češka se vraća preko Novotnyja i Hertla. Ipak u samoj završnici nije bilo golova, Kanada je slavila 4:3.

U grupi A Kanada je vodeća sa sedam bodova, bod manje ima Norveška, po pet su sakupili Šveđani i Francuzi. U grupi B Finska i Švicarska još uvijek nemaju bodova, Rusi su na maksimalnih devet. Amerikanci i Bjelorusi su na šest, Njemačka ima pet bodova.


Grupa A:
Kanada - Ćeška 4:3
Francuska - Slovačka 5:3

Grupa B:
Rusija - SAD 6:1
Bjelorusija - Švicarska 4:3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.