Rusi dominatno do naslova svjetskog prvaka

Deset utakmica, deset pobjeda

Rusi dominatno do naslova svjetskog prvaka

Rusi su ponovo Svjetski prvaci. Od raspada Sovjetskog Saveza peti put u svojoj istoriji. Nakon neuspjeha na prošlom prvenstvu u Švedskoj, kraha na Igrama u Sočiju, Rusi su sa novim selektorom odradila fenomenalan turnir.

Turnir koji je podsjetio na najbolje dane Sovjetskog Saveza. Bez poraza u deset utakmica uz 42 postignuta gola. Na kraju su u finalu sredili Finsku 5:2. Viktor Tikhonov je sakupio 16 poena, iza njega su Zaripov sa 13 odnosno Plotnikov sa 12. U finalu su zabijali i Ovechkin i Tikhonov i Zaripov.

Finci su se držali do 35. minute, a onda su počeli skupo plaćali igrača manje. Malkin je postigao gol za 3:2 dok su se na klupi za kažnjene hladili Imonnen i Kontiola. U 45.minuti sa čovjekom više zabija Zaripov, a konačnih 5:2 postavlja Tikhonov četiri minute prije kraja.

U velikom finalu reprezentaciju Rusije je sa klupe predvodio Harijs Vitolins koji je kao pomoćnik mijenjao kažnjenog Olega Znaroka. Srebro iz Minska je za Finsku je ukupno sedmo. Posljednji put su izgubili finale 2007. godine u Moskvi.

Rinne Pekka je i u finalnoj utakmici sakupio 34 odbrane, ali to je bilo premalo. Lehtera je dodao dvije asistencije, po jednom su se u strijelce upisali Pakarinen i Palola.
Finci svakako nisu razočarani, u ovoj godinu su u kratkom periodu osvojili broncu na Olimpijadi i srebro na Svjetskom prvenstvu.

Finale:
Rusija - Finska 5:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.