Rusi i Kanađani stigli do velikog finala

Rusi dobili Amerikance, Kanađani domaćine Čehe

Rusi i Kanađani stigli do velikog finala

U finalu Svjetskog prvenstva igrat će Kanada i Rusija. Dvije selekcije koje su najbolje kotirale i prije početka turnira. I dok su Kanađani opravdali status jednog od favorita, Rusi su imali nepredviđenih "iskakanja". Na kraju su jedni i drugi ponudili najviše kada je napotrebnije.

U prvom polufinalu Kanada je dobila domaćina Češku 2:0. Česi su na krilima veterana Jagra stigli do finala, ali u polufinalu nisu mogli parirati Kanađanima. Ondrej Pavalec je sjajno branio, ali ni njegovih 39 odbrana nije pomoglo Česima. Domaći hokejaši su dobro krenuli, u par navrata je Mike Smith sjajno intervenisao. prije nego što će Kanađani stići do početnog vodstva. Jordan Eberle je odradio posao, pa je Tayloru Hallu preostalo samo da pak pošalje u gol.

Na polovini druger trećine, Jason Spezza  podiže na 2:0. Jason Spezza je prošao po desnom krilu, Pavalec je malo zakazao i kasnije to Česi više nisu uspjeli izvući. Iako, veliko je pitanje šta bi se dogodilo da je priznat gol Michala Jordána, a poništen je jer je prema mišljenju sudija Petr Koukal, zasmetao golmanu Kanade. To je bila 39. minuta. Domaći hokejaši su tražili da se pregleda snimak, što sudije nisu prihvatile. Čini se da su oštećeni, ali Kanada ide u finale. Mike Smith je na golu Kanade stigao do shutout-a sa 23 odbrane.

Branitelji naslova su u polufinalu dugo lomili otpor čvrstih Amerikanaca. Sve do 48. minute rezultat je bio 0-0, a onda su krenuli Rusi. Sergei Mozyakim nakon solo akcije pogađa za 1:0. Na 2:0 je povisio vrlo brzo Ovechkin, nakon čega su se Amerikanci raspali. Shipachyov je povisio na 3:0, a konačan
rezultat je postavio Malkin minutu i pol prije kraja. Bobrovski je također sačuvao svoju mrežu, ali je imao više odbrana od Smitha, ukupno 35.

Rusi će u nedelju biti u potrazi za svojim šestim naslovom od raspada Sovjetskog Saveza, a Kanađani će loviti 25. zlato. U posljednja dva finala SP-a, 2008. u Kanadi i 2009. u Švicarskoj, ruska reprezentacija je izašla kao pobjednik. Kanada je posljednje svjetsko zlato osvojila u Moskvi 2007. godine pobijedivši Finsku u finalu.


Polufinala:
Češka - Kanada 0:2
Rusija - SAD 4:0

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.